Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Njemačkoj uvedene putovnice s otiscima prstiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. studenoga u Njemačku se, unatoč prosvjedima oporbe i povjerenika za zaštitu podataka, uvode putovnice koje će osim biometrijske fotografije sadržavati i otiske prstiju vlasnika.

"Novom putovnicom smo jedan korak ispred kriminalaca", rekao je predstavljajući novu elektronsku putovnicu u Berlinu ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble.

Pročitajte i ovo Moćne putovnice - 1 Prema Passport Indexu Objavljen popis najmoćnijih putovnica na svijetu, provjerite na kojem mjestu je Hrvatska Slika nije dostupna Poljski svećenik se dosjetio Senzor kontrolira tko je bio na misi

On je naglasio da je odsada prelazak granice s krivotvorenom
putovnicom ili zlouporaba putne isprave zbog sličnosti "gotovo
isključena".

Na čipu koji je pohranjen u prednjoj stranici putovnice od danas se pohranjuju i otisci kažiprsta lijeve i desne ruke koje će granični službenici moći pročitati pomoću posebnog uređaja.

Ovaj uređaj će izdavati njemačko ministarstvo unutarnjih poslova, a njegova zlouporaba će biti spriječena i posebnim ključem bez kojeg uređaj neće funkcionirati.

Otisci prstiju neće biti pohranjivani u nekoj središnoj službi nego samo na čipu u putovnici.

Povjerenici za zaštitu podataka unatoč tomu drže da pohrana u putovnicu otvara mogućnost zlouporabe.

Bettina Sokol, povjerenica za zaštitu podataka savezne pokrajine Sjeverne Rajne - Vestfalije strahuje da bi, s obzirom da će uređaji biti isporučivani u inozemstvo, moglo doći do krađe osjetljivih podataka.

"U zemljama u kojima ne vlada tako visoki stupanj demokracije postoji opasnost pohrane i zlouporabe", smatra Sokol.

Oporbeni političari smatraju da je uzimanje otisaka prstiju "poptuno u neskladu" sa stvarnim potrebama, a predstavnica Liberala Gisela Plitz je ustvrdila da uzimanje otisaka među građanima izaziva osjećaj nelagode. 

"Prije su otisci prstiju bili uzimani samo kriminalcima",
ustvrdila je Plitz.

Uznemirenost je izazvala i vijest da je podatke s putovnice moguće očitati s nekoliko metara daljine zbog čega državne službe u nekom dijelovima Njemačke vlasnicima novih putovnica nude i aluminijske korice koje bi trebale spriječiti čitanje s udaljenosti. 

Državna tiskara je u međuvremenu najoštrije demantirala da je čipove moguće očitavati s udaljenosti.

Nova putovnica košta 59 eura i izdaje se na deset godina. Vlada 2009. planira uvođenje i osobnih iskaznica s pohranjenim otiscima prstiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene