Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Njemačkoj u porastu opasnost od islamskog terorizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opasnost od islamskog terorizma u Njemačkoj je u porastu, između ostalog i zbog angažmana Bundeswehra u Afganistanu, ali i zbog jučerašnjeg postavljanja antislamskog videa nizozemskog desničara Geerta Wildersa na internet, priopćio je njemački Savezni ured za suzbijanje kriminala (BKA) u Wiesbadenu.

"Sigurnosna situacija se ne popravlja i mi polazimo od toga da vodstvo al Qaide zagovara napade u Njemačkoj ", izjavio je predsjednik BKA Joerg Ziercke na konferenciji za tisak. On je ukazao na najnovije prijetnje ove terorističke mreže, koje su uperene i protiv Njemačke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spoj istoka i zapada Islamski centar poput Supermanovog utočišta Slika nije dostupna Posjet Islamskom centru Josipović: Islamski vjernici važan su dio hrvatskog društva

"Al Qaida njemački angažman u Afganistanu vidi kao rat protiv muslimana", rekao je Ziercke. On je dodao da BKA polazi od toga da na području Njemačke postoje "mnoge netaknute ćelije" al Qaide koje čekaju na naredbu za izvršenje napada. Njemačke vlasti posebnu pozornost posvećuju osobama koje su boravile u afganistanskim i pakistanskim terorističkim taborima za izobrazbu terorista, kao i osobama koje su prešle na islam.

"Trenutno je pod posebnom prismotrom sedam osoba od kojih proizlazi konkretna opasnost", rekao je Ziercke. On je istodobno zanijekao da njemačke vlasti imaju saznanja o konkretnim ciljevima napada.

Djelatnik BKA za unutarnju sigurnost Klaus Wittling ukazao je i opasnosti koje donosi jučer objavljeni film antiislamskog sadržaja, nizozemskog desničara Wildersa.

"Mi polazimo od toga da će objavljivanje ovog videa pridonijeti daljnjem povećanju opasnosti od islamskog terorizma", zaključio je Wittling.

BKA je također izrazila bojazan da bi objavljivanje videa koji pokazuje samoubilački napad jednog Turčina iz Njemačke u Afganistanu mogao potaknuti ostale potencijalne teroriste u Njemačkoj na akciju. Autor filma, nizozemski zastupnik krajnje desnice Geert Wilders, najavio je prošle jeseni da želi snimiti kratkometražni film koji bi pokazao navodno "fašistička" obilježja Kurana. Film o kojem je riječ prikazuje, među ostalim, snimke žrtava terorističkog atentata popraćenih stihovima Kurana, a postavljen je na stranicama nizozemske Stranke sloboda (FP), čiji je Wilders utemeljitelj i koja u nizozemskom parlamentu ima devet zastupnika.

Nizozemska vlada u nekoliko je navrata pokušala odvratiti Wildersa od njegova plana strahujući od krize poput one izazvane objavljivanjem karikature proroka Muhameda u Danskoj, a premijer Jan Peter Balkenende je u tv izjavi u četvrtak navečer odbacio Wildersovo tumačenje islama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene