Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sjevernom dijelu Mitrovice je nakon jučerašnjih sukoba srpskih prosvjednika s policijom UNMIK-a i KFOR-a u utorak ujutro stanje mirno, a sigurnosnih izvora se doznaje da je jedan Ukrajinac iz sastava policije UN-a prošle noći umro od posljedica ranjavanja u jučerašnjim izgredima.


Izvori nisu mogli potvrditi uzrok smrti, međutim, predstavnici NATO-a i UN-a rekli su da su Srbi u sukobima koristili automatsko oružje i ručne granate.

Vezani članci Slika nije dostupna AUSTRIJSKA, BUGARSKA, NJEMAČKA, POLJSKA, ROMSKA, RUMUNJSKA, RUSINSKA, RUSKA, TURSKA, UKRAJINSKA, VLAŠKA I ŽIDOVSKA NACIONALNA MANJINA - UDRUGA ROMSKOG PRIJATELJSTVA "LUNA" - LUNA Slika nije dostupna AUSTRIJSKA, BUGARSKA, NJEMAČKA, POLJSKA, ROMSKA, RUMUNJSKA, RUSINSKA, RUSKA, TURSKA, UKRAJINSKA, VLAŠKA I ŽIDOVSKA NACIONALNA MANJINA - ZVONKO KALANJOŠ

U sjevernom djelu Mitrovice u utorak nema pripadnika UNMIK policije, ali su naoružani vojnici KFOR-a razmješteni ispred suda, zgrade Kosovske policijske službe i UNMIK administracije.

Članovi srpskog pregovaračkog tima sjevera Mitrovice najavili su da su spremni za razgovor s predstavnicima UNMIK-ovog pravosuđa i da nude rješenje za povratak Srba zaposlenih u sudu i tužiteljstvu u prostorije u sjevernoj Mitrovici.

Najmanje 100 ljudi, među kojima većinom pripadnici UNMIK policije i KFOR-a, ozlijeđeno je jučer u sukobima sa Srbima u sjevernom djelu Mitrovice.

Neredi su počeli nakon što je UNMIK policija preuzela nadzor nad sudom, kojeg su tri dana zauzele skupine Srba tražeći da taj sud bude pod srpskom jurisdikcijom. Međunarodna policija uhitila je skupinu od 53 bivša pravosudna zaposlenika i druge građane srpske nacionalnosti, nakon čega su Srbi iz Mitrovice pokušali spriječiti međunarodne snage da uhićeni odvedu iz sjevernog djela grada. Svi uhićeni su nakon saslušanja pušteni.

Glasnogovornik regionalne Kosovske policijske službe za Mitrovicu izjavio je u utorak ujutro kako se razmatraju mogućnosti da se pripadnici UNMIK-policije i Kosovske policijske službe ponovno vrate u sjeverni dio grada.