Ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Malenu općinu u Laponiji, u Norveškoj, potresao je u utorak velik skandal masovnog spolnog zlostavljanja koje je izašlo na vidjelo zahvaljujući svjedočanstvima žrtava nakon dugogodišnjeg nepovjerenja prema vlastima.


Nakon godinu i pol istrage policija je priopćila da je otkrila više od 150 slučajeva spolnog zlostavljanja, pa i sasvim malene djece, koje se događalo tijekom više desetljeća u Tysfjordu, općini s manje od 2000 stanovnika, iznad arktičkog polarnog kruga.

Vezani članci Cjepljenje, ilustracija I oni će kombinirati: Norveška će cijepljenima AstraZenecom dati drugu dozu nekog drugog cjepiva Jelena Veljača i Nataša Janjić Medančić Javno poticanje na nasilje i mržnju? Hrvatska komora socijalnih radnika tuži dvije glumice, oglasila se Nataša Janjić Medančić

Afera je u toj nordijskoj monarhiji pokrenula udarni val po svojim razmjerima, ali i po tome što je otkrila rascjep između norveškog društva i Samija (prije su se nazivali Laponci), domorodačkog naroda kojemu pripada većina žrtava i zlostavljača.

Istraga je početa kada su u lipnju 2016. u listu Verdens Gang objavljena svjedočanstva 11 žena i muškaraca koji su rekli da su bili spolno zlostavljani na tim velikim i zabitnim prostranstvima, gdje se još uglavnom živi od uzgoja sobova i ribolova.

U izvješću objavljenom u utorak policija navodi da je otkrila 151 slučaj spolnog zlostavljanja, među kojima 43 silovanja. Stotinjak ih je zatvoreno, najčešće zbog zastare, jer su se neki događaji zbili 1953.

Istražitelji su identificirali 82 žrtve u dobi od 4 do 75 godina i 92 osumnjičenika - među kojima tri žene - a neki pripadaju objema skupinama. Oko 70 posto ih pripada zajednici Samija, a dobar broj su pripadnici lestadijanizma, konzervativne grane protestantizma. (Hina)