Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brojka pogubljenih Iračana u 2013. godini najviša je od invazije SAD-a 2003. godine.


'Ministarstvo pravosuđa izvršilo je u nedjelju pogubljenje 26-orice optuženih za zločine povezane s terorizmom', stoji u službenoj izjavi Ministarstva pravosuđa Iraka u utorak, dodajući kako su svi pogubljeni bili Iračani.

Vezani članci Policija na očevidu, Ilustracija Policija objavila detalje nesreće u kojoj su smrtno stradali biciklisti iz Slovačke: Nijemac se najprije zabio u bicikliste pa završio u suhozidu Eksplozija u bolnici u Bagdadu - 1 VIDEO Eksplozija spremnika s kisikom izazvala požar u COVID bolnici, više od 80 poginulih: ''Ljudi su skakali kroz prozore. Liječnici padali na automobile''

Jedan od usmrćenih bio je i navodni vođa lokalne sunitske policije, Adel al-Mashhadani. Mashhadani je bio poznat po sektaškim zločinima, točnije, bio je vođa Sahwe ili Vijeća Buđenja, u Bagdadu.

Nasilje u Iraku, premijer optužuje 'đavolske' zemlje

UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava odmah je reagirao tražeći obustavu ovih brutalnih i nehumanih zločina, nadodajući kako je krivo poimanje da smrtna kazna pomaže smanjenju terorizma.

Unatoč internacionalnoj kritici, ministar pravosuđa, Hassan al-Shammari kaže kako će se smrtne kazne i dalje izvršavati, jer, tvrdi, imaju dozvolu i samog predsjednika.

Prema izvješću Human Rights Watch barem 151 osoba pogubljena je prošle godine u Iraku, što je više od 129 osoba pogubljenih 2012. godine, a daleko više od 18 osoba čiji je život oduzet u 2010.godini. Najčešća smrt je smrt vješanjem.

Obuzdavanje terorizma: Amerikanci pomažu Rusima sa zračnim i pomorskim postrojbama

'Povećan broj smrtnih kazni u Iraku, često, nakon nepoštenih suđenja, u kojima mnogi zatvorenici prijavljuju kako su bili mučeni dok ne bi priznali zločin, uzaludan je pokušaj u rješavanju ozbiljnog problema pravosuđa i zaštite', kazao je Phillip Luther, Director Amnesty Internationala za područje Srednjeg Istoka i Sjeverne Afrike.

Iračka se vlada pak opravdava kako pogubljuje samo osobe koje su počinile terorističke činove ili neke druge ozbiljne zločine na štetu civila, a spomenuta 26-orica, navodno su provodila brutalne terorističke zločine protiv naroda Iraka.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook