Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brutalne kazne

Smrtna kazna: Irak pogubio 26 pripadnika terorističkih organizacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojka pogubljenih Iračana u 2013. godini najviša je od invazije SAD-a 2003. godine.

'Ministarstvo pravosuđa izvršilo je u nedjelju pogubljenje 26-orice optuženih za zločine povezane s terorizmom', stoji u službenoj izjavi Ministarstva pravosuđa Iraka u utorak, dodajući kako su svi pogubljeni bili Iračani.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca

Jedan od usmrćenih bio je i navodni vođa lokalne sunitske policije, Adel al-Mashhadani. Mashhadani je bio poznat po sektaškim zločinima, točnije, bio je vođa Sahwe ili Vijeća Buđenja, u Bagdadu.

Nasilje u Iraku, premijer optužuje 'đavolske' zemlje

UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava odmah je reagirao tražeći obustavu ovih brutalnih i nehumanih zločina, nadodajući kako je krivo poimanje da smrtna kazna pomaže smanjenju terorizma.

Unatoč internacionalnoj kritici, ministar pravosuđa, Hassan al-Shammari kaže kako će se smrtne kazne i dalje izvršavati, jer, tvrdi, imaju dozvolu i samog predsjednika.

Prema izvješću Human Rights Watch barem 151 osoba pogubljena je prošle godine u Iraku, što je više od 129 osoba pogubljenih 2012. godine, a daleko više od 18 osoba čiji je život oduzet u 2010.godini. Najčešća smrt je smrt vješanjem.

Obuzdavanje terorizma: Amerikanci pomažu Rusima sa zračnim i pomorskim postrojbama

'Povećan broj smrtnih kazni u Iraku, često, nakon nepoštenih suđenja, u kojima mnogi zatvorenici prijavljuju kako su bili mučeni dok ne bi priznali zločin, uzaludan je pokušaj u rješavanju ozbiljnog problema pravosuđa i zaštite', kazao je Phillip Luther, Director Amnesty Internationala za područje Srednjeg Istoka i Sjeverne Afrike.

Iračka se vlada pak opravdava kako pogubljuje samo osobe koje su počinile terorističke činove ili neke druge ozbiljne zločine na štetu civila, a spomenuta 26-orica, navodno su provodila brutalne terorističke zločine protiv naroda Iraka.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene