Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na 16. obljetnicu pada Vukovara, u nedjelju u Memorijalnoj katedrali za mir u svijetu u japanskom gradu Hirošimi služena je sveta misa zadušnica za vukovarske žrtve.


Jutarnju misu predvodio je biskup Hirošime msgr. Misue Joseph Atsumi, a hrvatski veleposlanik Drago Štambuk obratio se vjernicima na japanskom i na hrvatskom jeziku.

Vezani članci Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...'' Damir Maduna SDP predstavio kandidata za gradonačelnika Vukovara: Podržavao HDSSB i Živi zid, bio i protiv dvojezičnih ploča

Na samom početku mise biskup je pozdravio i predstavio hrvatskoga veleposlanika i izaslanika gradonačelnika Hirošime Masato Hondu, te je vjernicima predočio stradanje Vukovara i kontekst u kojemu je do njega došlo, a posebno je izdvojio masakr bolesnika iz vukovarske bolnice.

Dodao je kako su Hirošima i Nagasaki obnovljeni deset godina nakon pada atomske bombe, dok Vukovar još uvijek vida svoje rane.

Hrvatski veleposlanik poručio je vjernicima na japanskome kako "dvije boli, ona starija hirošimska i ova novija vukovarska, ujedinjene u jednu zajedničku bol, zazivaju Boga moleći za praštanje i mir, za osvješćivanje naše ljudske rase i održavanje plemenitih vrednota čovječnosti".

Kao posebni izaslanik gradonačelnika Hiroshime Tadatoshi Akibe misi je nazočio Masato Honda, direktor Centra za mir u Hirošimi. 

U misnom slavlju sudjelovalo je oko pet stotina vjernika Hirošime, a istovremeno se, na preporuku biskupa Misuea, u preostalih četrdeset crkava hirošimske biskupije istoga dana molilo za žrtve Vukovara i za mir u svijetu.

Po završetku mise biskup Hirošime priredio je mali domjenak tijekom kojega je Masato Honda, direktor Centra za mir u Hirošimi zahvalio hrvatskom veleposlaniku na zalaganju za projekt grada Hirošime Gradonačelnici za mir, kojemu su se do sada priključila 23 hrvatska grada.

Prošle godine na dan pada Vukovara služena je misa zadušnica u Nagasakiju, japanskom gradu na južnom otoku Kyushu, također uništenom u atomskom napadu.

Sveta misa održana je tada u Urakami katedrali posvećenoj Bezgrješnom Začeću Blažene Djevice Marije, a i tom se prigodom veleposlanik Štambuk obratio vjernicima pozvavši ih da se udruže u molitvi za mir kako se strahote poput Hirošime, Nagasakija i Vukovara više nikada ne bi ponovile.