Cijene, ilsutracija
Cijene, ilsutracija Foto: Getty Images

Građani i kompanije u Njemačkoj moraju se dugoročno pripremiti na visoke cijene energije, upozorio je u ponedjeljak ministar gospodarstva Robert Habeck.


"Morat ćemo i dalje očekivati visoke cijene", rekao je Robert Habeck u Berlinu, ističući da država ne može u potpunosti apsorbirati povećanje cijena energije, ni za tvrtke, ni za potrošače.

Vezani članci Ana Knežević Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača najavila kad kreću tajni kupci: "Prijavljivat ćemo sve nepravilnosti" Ilustracija Stravična nesreća u Njemačkoj: 4-godišnjaka pregazio valjak pred očevim očima

"To je gorka i teška istina", dodao je ministar gospodarstva.

Vlada je sastavila više programa pomoći kako bi osigurala likvidnost i zadržala dobavljače energije na tržištu, podsjetio je.

"No, oni ne mogu – i ja ne mogu nikoga poštedjeti ove teške poruke - oni ne mogu spriječiti prenošenje cijena (na potrošače)", rekao je Habeck nakon sastanka s udrugama malih i srednjih poduzeća.

Većina kompanija sklopila je s dobavljačima dugoročne ugovore o opskrbi, s fiksiranim cijenama, rekao je. To znači da brojne tvrtke neće osjetiti posljedice sve do 2023. godine kada će cijene nekih proizvoda još više porasti.

Paket pomoći njemačke vlade uključuje program zajmova državne razvojne banke KfW i subvencije troškova energije za tvrtke.

No, izravne subvencije vezane su uz vrlo stroge uvjete, napomenuo je Habeck, dodavši da bi se za potporu prema procjeni njegovog ministarstva trebalo kvalificirati oko 4000 tvrtki, tek djelić ukupnog broja kompanija u Njemačkoj.

Gospodarstvo je trenutno pod ogromnim pritiskom, naglasio je njemački ministar, osim turbulencija na energetskim tržištima, očito je da nedostaje radnika. Lanci opskrbe također su postali krhki zbog rata u Ukrajini i pandemije koronavirusa, primijetio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju