Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne može država sve

Pesimistična poruka njemačkog ministra sugrađanima: "To je gorka i teška istina"

Cijene, ilsutracija
Cijene, ilsutracija Foto: Getty Images
Građani i kompanije u Njemačkoj moraju se dugoročno pripremiti na visoke cijene energije, upozorio je u ponedjeljak ministar gospodarstva Robert Habeck.

"Morat ćemo i dalje očekivati visoke cijene", rekao je Robert Habeck u Berlinu, ističući da država ne može u potpunosti apsorbirati povećanje cijena energije, ni za tvrtke, ni za potrošače.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Kuglice sladoleda - 3 Vrtoglave cijene Što građani misle o novim cijenama omiljene ljetne slastice: "Poskupio je više od svega, vidi se što nam je euro donio"

"To je gorka i teška istina", dodao je ministar gospodarstva.

Vlada je sastavila više programa pomoći kako bi osigurala likvidnost i zadržala dobavljače energije na tržištu, podsjetio je.

"No, oni ne mogu – i ja ne mogu nikoga poštedjeti ove teške poruke - oni ne mogu spriječiti prenošenje cijena (na potrošače)", rekao je Habeck nakon sastanka s udrugama malih i srednjih poduzeća.

Većina kompanija sklopila je s dobavljačima dugoročne ugovore o opskrbi, s fiksiranim cijenama, rekao je. To znači da brojne tvrtke neće osjetiti posljedice sve do 2023. godine kada će cijene nekih proizvoda još više porasti.

Paket pomoći njemačke vlade uključuje program zajmova državne razvojne banke KfW i subvencije troškova energije za tvrtke.

No, izravne subvencije vezane su uz vrlo stroge uvjete, napomenuo je Habeck, dodavši da bi se za potporu prema procjeni njegovog ministarstva trebalo kvalificirati oko 4000 tvrtki, tek djelić ukupnog broja kompanija u Njemačkoj.

Gospodarstvo je trenutno pod ogromnim pritiskom, naglasio je njemački ministar, osim turbulencija na energetskim tržištima, očito je da nedostaje radnika. Lanci opskrbe također su postali krhki zbog rata u Ukrajini i pandemije koronavirusa, primijetio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene