Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

70,000 do 120,000 Čileanaca ostalo je bez doma zbog potresa.


Gotovo 70.000 stanova treba čim prije osigurati za žrtve potresa u Čileu, tri tjedna nakon potresa i tsunamija koji su 27. veljače pogodili središte i jug zemlje, po humanitarnim izvorima. 'Procjenjujemo da između 60.000 i 70.000 stanova treba sagraditi čim prije, a taj broj se može promijeniti', rekao je velečasni Felipe Berrios, osnivač dobrotvorne organizacije 'Un techo para Chile' (Jedan krov za Čile), koja želi nabaviti 20.000 drvenih baraka za unesrećene.

Vezani članci Potres, Ilustracija Potres na granici Crne Gore i Albanije: Najprije udario jedan od 4,1 prema Richteru, potom uslijedio i drugi Štete od potresa od Banovini - 2 Vlada ništa nije naučila na tuđim, ali ni na našim primjerima: Provjerili smo kako izgleda kada se obnova nakon katastrofa dobro vodi

Čileanska ministarstva unutarnjih poslova i stanovanja nisu u srijedu raspolagali podatcima o broju osoba koje su ostale bez krova nad glavom na čitavom području Čilea, ni o potrebnom broju stanova za njihovo zbrinjavanje. No 'ministarstvo potvrđuje naše brojke, budući da smo mi ti koji smo na terenu', dodao je vlč. Berrios.

Šteta od 30 milijardi dolara

Čileanski mediji su ovog tjedna objavili procjenu UN-ova Ureda za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA), po kojemu za 70.000 do 120.000 Čileanaca treba čim prije osigurati dom, više od dva tjedna nakon katastrofe. U razornom potresu službeno je poginulo 497 ljudi, a za najmanje 200 se ne zna. Šteta koju je pretrpjela infrastruktura procjenjuje se zasad na 30 milijardi dolara (21,8 milijardi eura). (Hina)