S prvim trenucima Nove godine Slovenija će ukinuti potrebu za prisutnosti kumova prilikom vjenčanja. Izmjenom zakona o obiteljskim odnosima uloga svjedoka na vjenčanju se ukida. Slovencima će za sklapanje braka ubuduće biti dovoljan osobni dokument.

Galerija


Mladenci, prstenje i osobni dokumenti sve je što od ponedjeljka potrebno za sklapanje braka u Sloveniji. Mladenci njima dokazuju identitet pa su kumovi, odnosno svjedoci, u novom slovenskom zakonu izostavljeni.

"Bit je da će se moći vjenčati ili sklopiti zakonitu vezu bez svjedoka. Naravno, ostaje i mogućnost vjenčanja uz svjedoke", rekla je Anja Kopač Mrak, slovenska ministrica rada i obitelji.

31.12.2017.
Anja Kopač Mrak, slovenska ministrica rada i obitelji

Hrvatima je vjenčanje bez kumova čudno. Dok neki smatraju da s kumovima, ovisno o pojedinom slučaju, može biti i bolje i lošije, drugi bi ih, poput Albine, zadržali zbog tradicije.

"Ako ćemo ostati po tradiciji onda bi ipak bili dobri kumovi", rekla je.

Istovremeno, neki misle da uloga kumova nije samo svjedočenje vjenčanju, nego i prijateljska veza.

"Bolje je s nego bez kumova. Kum i vjenčana kuma su tu da pomognu i nakon vjenčanja", smatra Toni.

Zakonom prihvaćenim prije nekoliko mjeseci u Sloveniji od Nove godine postoji mogućnost sklapanja predbračnog ugovora kao i obnove bračnih zavjeta. Slovence će to zadovoljstvo stajati 170 eura.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr