Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FORMIRANJE VLASTI

BiH se sprema za inauguraciju Predsjedništva: Neki uzvanici odbili doći na svečanost

Aktualno Galerija Željko Komšić - 2 Željko Komšić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Željko Komšić - 1 Željko Komšić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mario Jurič Mario Jurič Foto: DNEVNIK.hr +0 Milorad Dodik Galerija 1/4 >>
U srijedu se u Sarajevu održava inauguracija Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Sve prati reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

"Nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini politička situacija se donekle stabilizirala. Ipak, nametnuim izmjenama izbornog zakona i dalje su nezadovoljni Bošnjaci koji to smatraju udarom. Hrvati smatraju kako su zadovoljni jer im na neki način omogućuje da predahnu", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

"Najveće nezadovoljstvo u Hrvata je zbog činjenice da je u Predsjedništvo BiH iz reda hrvatskog naroda ponovno izabran Željko Komšić. On će sutra, zajedno sa Željkom Cvijanović i Denisom Bećirovićem, po četvrti put zasjesti na tu funkciju. Stavovi Željke Cvijanović su poznati. Oni su jednaki onima Milorada Dodika, a njega smo čuli kako danas ponovno govori o odcjepljenju Republike Srpske. Stavovi Denisa Bećirovića također su više puta ponavljani, ali su ipak uljuđeniji i primjereniji funkciji koju on obnaša, a to je zastupanje bošnjačkoga naroda", rekao je Jurič.

Pročitajte i ovo Nasilje, Ilustracija STRAVIČNO UBOJSTVO Niz prosvjeda protiv femicida: "Nećemo više šutjeti... Ovo su naši životi, ne možete ih oduzeti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREPORUKA KOMISIJE Novi početak za BiH: Status kandidata po istom modelu kao Ukrajina

Jurič doznaje kako su na sutrašnju inauguraciju pozvani i vrhbosanski nadbiskup, ali i hrvatski veleposlanik. "Ni jedan ni drugi sutra neće doći. Kako doznajem iz Ureda vrhbosanskog nadbiskupa, razlog su druge obaveze. Hrvatski veleposlanik je kazao kako je razlog Željko Komšić", poručio je Jurič.

"Treba kazati i kako ovih dana traje formiranje vlasti na drugim razinama koje neće biti moguće bez Hrvata, odnosno HDZ-a Bosne i Hercegovine. Vidimo također dobru suradnju Milorada Dodika i Dragana Čovića u toj poziciji što jedan dio Hrvata i dalje kritizira. Diplomati poručuju kako političari što prije trebaju uspostaviti vlast. U prosincu Bosnu i Hercegovinu očekuje odluka o kandidatskom statusu za ulazak u Europsku uniju, a na tome putu potrebno je provesti i brojne reforme koje su sadržane u 14 točaka", zaključio je Jurič.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene