Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAVIČNO UBOJSTVO

Niz prosvjeda protiv femicida: "Nećemo više šutjeti... Ovo su naši životi, ne možete ih oduzeti"

Nasilje, Ilustracija
Nasilje, Ilustracija Foto: Getty Images
Diljem Bosne i Hercegovine za petak su najavljeni prosvjedi zbog ubojstava žena. Aktivistice traže da se uvede pravna definicija femicida te usklađivanje zakona s Istanbulskom konvencijom.

Nakon što se prije nekoliko dana u središtu Bihaća dogodilo stravično ubojstvo 31-godišnje žene, aktivistice u Bosni i Hercegovini za petak su najavile niz prosvjeda, koji će biti održani u Sarajevu, Bihaću, Tuzli, Banjoj Luci, Zenici...

Prema neslužbenim i nepotpunim podacima, od 2017. godine u BiH je ubijeno šezdeset žena. Koliko ih je život izgubilo u tišini, ne zna se, ističu organizatorice te upozoravaju da se nije dogodila obiteljska tragedija, nego ubojstvo. 

"Nije nesretan slučaj - već ubojstvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu", naglašavaju aktivistice te dodaju kako femicid ne poznaje granice.

"Nijedna žena nikad nigdje nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red", poručuju uz napomenu kako je dosta terora, kao i nijemog promatranja dok žene ginu u svojim domovima.

Pročitajte i ovo Ilustracija policija traži ubojicu Strava kod susjeda: U centru grada zadavio suprugu pa pobjegao

Pročitajte i ovo Neva Tölle - 2 Stručnjakinja za Dnevnik Nove TV Je li se horor u Gospiću mogao spriječiti? "Zabrana prilaska od 50 metara je smiješna. Ovdje je bjelodano da je on htio ubiti žrtvu"

"Mjesta koja bi trebala biti najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta", ističu aktivistice, koje traže da se uvede pravna definicija femicida.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene