Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučili i ubijali

Procurili dokazi: Sirijska vlast bit će optužena za ratne zločine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotograf vojne policije je prokrijumčario dokaze koji pokazuju da je sirijska vlast sustavno mučila i ubila 11.000 zatočenika.

Dužnosnici sirijske vlade mogli bi se suočiti s optužbama za ratne zločine nakon što je fotograf vojne policije prebjegao i prokrijumčario dokaze koji pokazuju sustavno ubijanje 11.000 zatočenika, izvijestio je u utorak britanski list The Guardian pozivajući se na izvješće trojice odvjetnika koji su proučili materijal.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk Predizborna kampanja Bauk je SDP-u donirao 3010,66 eura. Znate li tko je rođen na taj datum? Slika nije dostupna Predomislili se Objavit će imena osumnjičenih za ratne zločine!

Trojica bivših tužitelja na kaznenim sudovima za bivšu Jugoslaviju i Sierra Leone proučili su tisuće fotografija i materijala sirijske vlade koji bilježe smrt zatočenika u zatvorima snaga sigurnosti režima od ožujka 2011. do kolovoza 2013.

Humanitarna katastrofa u Siriji: U desetak dana sukoba ubijeno oko 700 ljudi!

Većina žrtava bili su mlađi muškarci, a mnoga od trupala bila su izmršavjela, krvava i s tragovima mučenja. Neka nisu imala očiju, na drugima su se vidjeli tragovi gušenja ili smaknuća električnom strujom, navodi The Guardian.

Fotografije će pojačati pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada kojega Sjedinjene Države i Zapad optužuju da je počinio ratne zločine protiv vlastitog naroda, što on niječe.

Ujedinjeni narodi i skupine za zaštitu ljudskih prava dokumentirale su zločine kako Assadove vlade tako i pobunjenika, ali stručnjaci navode kako su ovi dokazi detaljniji i brojniji od bilo čega drugog što se pojavilo iz 34-mjesečnog sukoba.

Tri odvjetnika su razgovarala tri puta u posljednjih deset dana s izvorom, vojnim policajcem koji je tajno surađivao sa sirijskom oporbenom skupinom i kasnije prebjegao i pobjegao iz zemlje. Utvrdili su da je fotograf koji je zatražio da ga se zove 'Cezar' vjerodostojan, a njegovi dokazi 'krajnje uvjerljivi'.

Otmice i tajni pritvori dio su 'kampanje terora' u Siriji

'Cezar' je prokrijumčario fotografije iz Sirije u memorijskom sticku i predao ih kontaktu u Sirijskom nacionalnom pokretu kojega podržava Katar, navodi The Guardian.

Odvjetnici su sastavili izvješće od 31 stranicu do kojega su došli The Guardian i CNN. Autori su Desmond de Silva, bivši glavni tužitelj posebnog suda za Sierra Leone, Geoffrey Nice, bivši vodeći tužitelj bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića i David Crane koji je optužio liberijskog predjednika Charlesa Taylora na sudu za Sierra Leone.

Istražitelji su rekli kako postoje 'jasni dokazi, kojima se može vjerovati na sudu, da su agenti sirijske vlade sustavno mučili i ubijali zatočene osobe. Oni bi poduprli presude o zločinima protiv čovječnosti i isto tako presude o ratnim zločinima protiv sadašnjeg sirijskog režima'.

Sirijski ekstremisti ŠOKIRALI videom pogubljenja suparnika

Izvješće koje je naručio vodeći odvjetnički ured iz Londona dostavlja se UN-u, vladama i skupinama za zaštitu ljudskih prava, a njegova objava izgleda da se namjerno podudara s mirovnom konferencijom o Siriji Ženeva 2 koja u srijedu počinje u Švicarskoj.

Cezar je rekao istražiteljima da je njegov posao bio 'snimanje ubijenih zatočenika' i nije tvrdio kako je nazočio smaknućima ili mučenjima. Fotografirao je i do 50 trupala dnevno, a razlozi snimanja su bili da se osigura potvrda o smrti bez da obitelj treba vidjeti truplo te da se potvrdi kako su naredbe za smaknuće i provedene.

Obiteljima je rečeno da su uzroci smrti 'srčani udar' ili 'problemi s disanjem', navodi izvješće.

Tri iskusna forenzičara proučili su i potvrdili autentičnost uzorka od 55.000 digitalnih snimaka na kojima je 11.000 žrtava, kaže The Guardian.

De Silva je rekao Guardianu da dokazi 'dokumentiraju ubijanje industrijskih razmjera'. 'Ovo je očigledan dokaz koji do sada nismo imali', dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene