Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema više ni hrane

Humanitarna katastrofa u Siriji: U desetak dana sukoba ubijeno oko 700 ljudi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Minute su presudne za Sirijce kojima je humanitarna poomoć prijeko potrebna. Gradovima pod opsadom ponestaje hrane, vode i lijekova, a djeci prijeti epidemija poliomijelitisa.

Stanje u Siriji je katastrofalno, upozorio je u ponedjeljak predsjednik Međunarodnoga odbora Crvenoga križa (ICRC) Peter Maurer, pozivajući vlasti da omoguće dopremu humanitarne pomoći stanovnicima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Haiti pomoć ne stiže Nekad rajskim otokom vladaju bande, širi se i zaraza: "Cijeli dan ne jedem, a zatim idem u krevet bez ičega u želucu"

Istodobno, UN-ov fond za djecu (UNICEF) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) osudili su prekid kampanje cijepljenja djece protiv poliomijelitisa u pokrajini Raqi, na sjeveru zemlje, gdje se vode žestoke borbe.

'Veoma sam zabrinut zbog toga što je većina stanovništva izravno ili neizravno zahvaćena spiralom nasilja', rekao je Maurer u priopćenju nakon trodnevna posjeta Siriji.

Zalihe hrane i lijekova su potrošene, napose na područjima u okruženju režimskih snaga, dodao je, rekavši da je pozvao sirijske čelnike da što prije omoguće dopremu humanitarne pomoći.

U samo tjedan dana u Siriji ubijeno više od 300 ljudi!

Stanje je iznimno teško u palestinskom izbjegličkom logoru Yarmouku u Damasku, koji je pod opsadom sirijske vojske i u kojemu je zbog nestašice hrane i lijekova u tri mjeseca umrla barem 41 osoba, upozorio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

UNICEF i WHO su usto izrazili žaljenje je prekinuta kampanja cijepljenja protiv poliomijelitisa u pokrajini Raqi, gdje se vode silovite borbe između pobunjenika i džihadista Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL).

Polio je 'ozbiljna opasnost za sirijsku djecu i u regiji jer može ostaviti trajna oštećenja', ističu te dvije agencije koje su u prosincu počele kampanju pošto su u Siriji otkrile 17 oboljelih.

Pobunjeničke skupine, uglavnom islamističke, povele su prije desetak dana veliku ofenzivu na ISIL koji optužuju za zločine i želju za vlašću. U tim sukobima na sjeveru Sirije poginulo je gotovo 700 ljudi, navodi SOHR. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene