Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tursko zrakoplovstvo napalo kurdske pobunjenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski borbeni zrakoplovi i jurišni helikopteri danas su napadali položaje kurdskih pobunjenika unutar Turske, uz granicu s Irakom.

I dok je vojska pojačavala svoje operacije, civilni i vojni dužnosnici su raspravljali o opsegu i trajanju moguće prekogranične ofenzive - potez koji turski zapadni saveznici pokušavaju spriječiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vježba NATO-a Jedna od najvećih u povijesti: Vojske 25 zemalja u lipnju će vježbati iznad tri europske države. Što će biti sa zračnim prometom? Zarobljeni pilot Philip Mehrtens SAD ŽELE PREGOVORE Osveta pobunjenika: "Ubili smo 13 vojnika koji su spašavali zarobljenog pilota s Novog Zelanda"

Nekoliko zrakoplova F-16 natovarenih bombama i jurišni helikopteri poletjeli su iz zračne baze Diyarbakir na jugoistoku Turske.

Agencija Anadolija izvješćuje da su bombardirani planinski prijevoji koje koriste kurdski gerilci. Na 30 kilometara of grada Cizre, turski tenkovski bataljun provodi vojnu vježbu, dodaje agencija. 

Bijela kuća poziva na suzdržanost

Bijela kuća pozvala je na suzdržanost Tursku i Irak zbog napetosti na tursko-iračkoj granici i najava o mogućem napadu na položaje Radničke stranke Kurdistana.

"Zabrinuti smo zbog nastavka okršaja koji se tamo događaju i
terorističkih napada koje izvodi PKK protiv Turaka", rekla je
glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino na dnevnom brifingu za novinare.

"Nastavljamo pozivati obje strane da pokažu suzdržanost, Iračane i Turke, u smislu eskalacije napetosti između dviju zemalja jer se one slažu kako je zajednički problem i zajednički neprijatelj PKK, teroristička organizacija", rekla je Perino.

Državna tajnica Condoleezza Rice je u svjedočenju pred vanjskopolitičkim odborom Predstavničkog doma Kongresa, ocijenila kako ti prekogranični napadi turskih snaga ne bi bili od pomoći i rekla da je osobno pozvala Ankaru na suzdržanost.

"Mi ne vidimo da će bilo kakav napor Turaka preko granice pomoći u sadašnjoj situaciji. Rekli smo Turcima da bi veliki upad u Irak izazvao dodatnu nestabilnost. Ono što ohrabrujemo jest zajednički rad (Turske i Iraka)", kazala je u Kongresu Rice, ističući kako Irak ima obvezu djelovati protiv PKK.

Rice je u nedjelju telefonski razgovarala s turskim premijerom Recepom Tayipom Erdoganom. 

NATO pohvalio 'odličnu suzdržanost Turske'

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je da je Turska dosad pokazivala "odličnu suzdržanost" u svojim reakcijama na napade kurdskih separatista koji djeluju sa sjevera Iraka.

"Turska vlada pokazala je suzdržanost, odličnu suzdržanost", rekao je po završetku prvog dana neslužbene sjednice ministara obrane NATO-a u Nizozemskoj, nekoliko sati pošto je turska vojska bombardirala položaje Radničke stranke Kurdistana (PKK) na tursko-iračkoj granici.

Turski ministar Vecdi Goenuel "obavijestio je kolege o situaciji, kao što turski veleposlanik (u NATO-u) redovito čini" s kolegama iz Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu, rekao je De Hoop Scheffer.

"Razumije se, dodao je, da su saveznici izrazili potpunu solidarnost s Turskom zbog tih užasnih napada" na tursku vojsku koje je izvela PKK, organizacija koju NATO i Europska unija smatraju terorističkom.

NATO i SAD pozvali su ovih dana Ankaru da pokaže najveću moguću suzdržanost.

Prijetnja turskog vojnog upada na sjever Iraka na baze kurdskih pobunjenika i dalje ostaje. 

Turski civilni i vojni dužnosnici u
srijedu su raspravljali o odgovoru na napade kurdskih separatista na sjednici Nacionalnog vijeća za sigurnost, prije nego u četvrtak u Ankari budu razgovarali s iračkim izaslanstvom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene