Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turski predsjednik Ahmed Necdet Sezer izjavio je u petak da je državni sekularni sustav u najvećoj opasnosti otkako je 1923. godine utemeljena Republika, što analitičari smatraju izravnim napadom na vladajuću stranku Pravde i razvoja (AK).


Oštro upozorenje aktualnog predsjednika, uoči izbora njegovog nasljednika sljedećeg mjeseca koji bi Turskoj mogao dati prvog šefa države s islamističkim korijenima, stiglo je samo dan nakon sličnih riječi moćnog šefa turskog glavnog stožera.

Vezani članci Josip Aladrović Udomiteljica već godinu dana traži sastanak s ministrom Aladrovićem: ''A vi ministre konačno stanite pred udomitelje...'' Djevojčica, ilustracija - 1 Koliko će još djece stradati dok se nešto konačno ne promijeni? Tragedija zlostavljane djevojčice podsjetila na slične zastrašujuće slučajeve u Hrvatskoj

Sezer, gorljivi pobornik sekularizma čiji predsjednički mandat
završava 16. svibnja, također je optužio AK i premijera Recepa Tayyipa Erdogana za potkopavanje neovisnosti pravosuđa.

Sezer i ostatak turske svjetovne elite, koja uključuje generale i
suce, strahuje da bi Erdogan, bivši islamist, u slučaju da bude izabran za predsjednika države mogao narušiti strogu odvojenost vjere i države u Turskoj.

Turski predsjednik bira se u parlamentu u kojem većinu ima stranka AK. 

Kandidat kojeg podupru njezini zastupnici ima gotovo siguran izbor. 

Oni su već potvrdili da će glasati za Erdogana kao
predsjedničkog kandidata ako on pristane na tu funkciju. 

Premijer se zasad nije javno izjasnio u pogledu moguće kandidature.

"Turski politički sustav još nije bio u ovakvoj opasnosti otkako je utemeljena Republika. Aktivnosti protiv svjetovnog poretka i napori da se vjera uplete u politiku izazivaju rast napetosti u društvu", rekao je Sezer.

Iako je Erdogan najpopularniji i najkarizmatičniji političar u
Turskoj, za čijeg su mandata pokrenute mnoge reforme u zemlji i pokrenuti pregovori s EU, ispitivanja javnoga mnijenja kazuju da većina ljudi ne želi da on postane predsjednik države.

Sekularisti su za subotu najavili veliki prosvjed u Ankari protiv
Erdoganove kandidature. Očekuje se sudjelovanje 100.000 ljudi.

Sezer je iskazao uvjerenost da je u tijeku kampanja potkopavanja vojske, ultimativnog čuvara sekularne države, koja je zbog islamizma zbacila četiri vlade u zadnjih 50 godina, posljednji put 1997.

Stranka AK odbacila je sve Sezerove navode, naglašavajući da su upravo u njezinom mandatu pokrenute brojne liberalne političke reforme u zemlji.

I mnogi analitičari smatraju da Sezer prilično pretjeruje u
naglašavanju opasnosti koja prijeti eventualnim Erdoganovim izborom za njegova nasljednika. Sezeru ustav brani još jednu kandidaturu.