Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Uvijek se u ovakvim slučajevima misli da se radi o napadima koje su izvele organizirane ćelije unutar Turske, ali ja mislim da u ovom slučaju to nije tako. Mislim da se ovdje radi o još opasnijem obliku terorizma', rekao je za Dnevnik.hr Vedran Obućina, politički analitičar, specijaliziran za Bliski istok.


U napadu koji se dogodio u ponedjeljak navečer u Turskoj, na aerodromu u Istanbulu, ubijena je najmanje 41, a ozlijeđeno je 230 osoba, od čega 13 stranih državljana.

Vezani članci Slika nije dostupna Turska iz zraka napala PKK u sjevernom Iraku: Uništili bunkere i skladišta streljiva Slika nije dostupna 'ALLAH ZNA GDJE...' IS prijeti novim napadima u europskim metropolama

'Bojim se da se ovdje radi o napadu koji su izveli tzv. vukovi samotnjaci, točnije osobe koje ne pripadaju nužno nijednoj terorističkoj ćeliji, ali su postali robovi ideologije. Na ovom se primjeru vidi da je taj napad loše izveden i loše isplaniran, jer sama zračna luka Ataturk u Istanbulu je pod tolikom velikom kontrolom, da svako tko je barem jednom bio tamo zna da ne možete ući ni u zgradu, a kamoli u zrakoplov bez da prođete nekoliko strogih kontrolnih punktova na kojima vas potpuno pretraže', objašnjava profesor Vedran Obućina. 

'Zato vjerujem da se ovdje radi o osamljenicima, robovima ideologije, koji nisu izravno povezani s organiziranom terorističkom ćelijom. Osim toga ISIL bi vrlo brzo preuzeo odgovornost da je izravno povezan, sada će im trebati neko vrijeme i ako se dogodi da su napadači bili ideološki povezani s njima preuzet će odgovornost za napad na istanbulsku zračnu luku', smatra Obućina, koji dodaje kako ne vjeruje da su za napad odgovorne kurdske snage, čiji su ciljevi ipak tradicionalno vojni i policijski, a ne civilni.

'Ovakav događaj dovest će do nove militarizacije života, koja je, istina, u Turskoj već uzela maha, ali, lako bi se moglo to proširiti i na ostale zemlje. Pa da uskoro imate situaciju da ne možete prići ni zgradi zračne luke, a bez da svugdje uokolo imate raspoređenu vojsku', smatra Obućina, te dodaje kako je to na žalost jedna od neizbježnih posljedica ovakvog stanja.

No objasnio je i zašto ovo smatra jednim od najopasnijih oblika terorizma. 'Uzmimo npr. da uspijemo vojno poraziti ISIL, ovakvim robovima njihove ideologije, koji su raštrkani potencijalno svugdje po svijetu, teško je ući u trag, i trebala bi nam najmanje još jedna generacija da se s tim izborimo, ako ne i više.'

U godinu dana u Turskoj najmanje 10 napada

Podsjetimo, u proteklih godinu dana, Turska je na meti terorističkih napada. U tom periodu, dogodilo se deset velikih terorističkih napada na području Turske, a žrtve se broje u stotinama.

Turska je postala meta terorističkih napada, a najčešće mete su glavni grad Ankara, Istanbul i mjesta uz tursko-sirijsku granicu. Donosimo kronologiju deset velikih terorističkih napada na turskom tlu u posljednjih godinu dana, u kojima su ubijene 242 osobe, a 763 ranjene.

8. lipnja 2016

Šestero ljudi ubijeno je u napadu automobilom-bombom na sedište policije u Midyatu, na jugoistoku zemlje. Za napad su preuzeli odgovornost pobunjenici iz Radničke partije Kurdistana (PKK).

7. lipnja 2016

11 ljudi, uključujući šest policajaca, ubijeno je u napadu automobilom-bombom na autobus s policajcima u Beyazitu, povijesnoj četvrti Istanbula. Za napad je tri dana kasnije preuzela odgovornost grupa "Jastrebi za oslobođenje Kurdistana" (TAK), radikalna grupa bliska PKK-u kojeg je prvobitno za napad optužio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

31. ožujka 2016

Sedam policajaca je ubijeno i 27 civila ranjeno u napadu automobilom-bombom u Diyarbakiru, glavnom gradu u većinski kurdskom jugoistoku Turske. Odgovornost za napad preuzela je grupa YPG, vojno krilo PKK.

19. ožujka 2016

Četvero turista poginulo je u Istanbulu (jedan Iranac i troje Izraelaca, od kojih je dvoje imalo i američko državljanstvo), a 36 je ranjeno u napadu bombaša-samoubice koji je aktivirao bombu u poznatoj aveniji Istiklal. Turske vlasti smatraju da je za to odgovorna Islamska država.

13. ožujka 2016

35 osoba je ubijeno i više od 120 ranjeno u napadu automobilom-bombom u središtu Ankare, za koji je preuzela odgovornost skupina TAK, radikalna disidentska skupina PKK.

17. veljače 2016

28 mrtvih i oko 80 ranjenih u eksploziji automobila-bombe u središtu Ankare. Za napad čija meta su bila vojna vozila, odgovornost je preuzela radikalna disidentska skupina TAK.

 

14. siječanj 2016

Šestero mrtvih, među kijima i jedan policajac te petero civila, bilanca je eksplozije automobila-bombe kod centralne policijske postaje, 30 kilometara od Diyarbakira. Odgovornost za taj teroristički napad preuzeo je PKK, koji se ispričao za smrt civila.

12. siječanj 2016

12 njemačkih turista poginulo je u samoubilačkom napadu u povijesnom centru Istanbula, Sultanahmetu. Napad za koji su vlasti optužile Islamsku državu, izveden je blizu Aja Sofije i Plave džamije, najfrekvetnijih mjesta za turiste u gradu.

10. listopad 2015

103 mrtvih i više od 500 ranjenih u dvostrukom samoubilačkom napadu ispred Glavne željezičke postaje u Ankari, tijekom prokurdskog skupa. Taj napad, najteži po broju mrtvih koji se dogodio na teritoriju Turske, vlasti su pripisale Islamskoj državi.

20. lipnja 2015

34 mrtvih i oko stotinu ranjenih u napadu u Surucu, bizu tursko-sirijske granice, čija meta su bili mladi kurdski aktivisti. Napad je pripisan je Islamskoj državi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju