Prema najnovijim podacima, broj poginulih u urušavanju rudnika u zapadnoj Turskoj popeo se na 238.


U utorak poslijepodne dogodila se jedna od najtežih industrijskih nesreća u Turskoj. Prema najnovijim informacijama, poginulo je najmanje 245 rudara, a broj žrtava mogao bi rasti jer je pod zemljom još oko 120 rudara, unatoč golemim naporima spasilačkih ekipa, javlja Sky News.

Vezani članci Slika nije dostupna Kina: Vlasnik rudnika koji se urušio, nakon nesreće skočio u rupu i utopio se Slika nije dostupna 'Vidio sam rudara koji je stavio remen oko vrata, a neki su lupali glavom o zid'

Američki predsjednik Barack Obama ponudio je pomoć Turskoj u izvlačenju zatrpanih rudara, no pretpostavlja se da među njima teško da ima preživjelih.

U rudniku u pokrajini Manisa u trenutku eksplozije bilo je 787 rudara, kazao je turski ministar za energetiku Taner Yildiz. Ministar je rekao i kako se sada ulazi "u najkritičniju fazu. Kako vrijeme prolazi sve smo bliži lošem ishodu".

Zbog greške u instalacijama 200 rudara ostalo zatrpano, potvrđena i jedna smrt

Većina poginulih otrovala se ugljičnim monoksidom. 80 rudara je ozlijeđeno. "Strahujemo da bi taj broj mogao rasti jer oni koji su došli pomoći mogli bi se pridružiti skupini ozlijeđenih zbog udisanja dima", rekao je ministar.

Ministarstvo rada i socijalne sigurnosti objavilo je da je zadnja kontrola rudnika izvršena 17. ožujka, te da se pokazalo da se primjenjuju mjere koje su na snazi.

No radnik Oktay Berrin kaže "kako nema nikakve sigurnosti u tom rudniku. Sindikati su samo pokriće, a uprava misli samo na novac". Njegov kolega kaže da "dolje umiru ljudi, a sve to samo radi novca".

Stotine rudara zarobljeno je u tunelima više od 4 kilometara udaljenima od najbližeg izlaza.

Vjeruje se da je uzrok eksplozije bio kvar na električnom transformatoru što je izazvalo urušavanje i spriječilo rudare da izađu na zrak, prenosi agencija AFP. Dodaje da je manjak kisika za njih najveća opasnost jer su ostali zatrpani u uskim rovovima na oko 2 kilometara dubine i 4 kilometra od ulaska u rudnik.

Tijekom večeri spasilačke ekipe ubrizgavale su svježi zrak u galerije gdje su vatrogasci mukotrpno napredovali zbog gusta dima. "Svježi zrak, kisik upumpava se. To je najvažnije za naše radnike dolje", rekao je ministar Yildiz.

Rudari imaju plinske maske no nije poznato koliko dugo mogu izdržati bez pomoći. Premijer Recep Tayyip Erdogan otkazao je za srijedu planirano putovanje u Albaniju i obići će mjesto nesreće, objavio je njegov ured, a prenio Reuters.

Ispred ulaza u ugljenokop okupili su se članovi obitelji zatrpanih i poginulih rudara. Na televizijskim snimkama vide se rudari koji pomažu kolegama s licima i kacigama prepunim pepela i prašine. Neki su i u suzama. Preživjeli se dočekuju poklicima oduševljenja. Obližnji veliki hladnjaci u kojima se inače čuva hrana za rudare sad su pretvoreni u privremene mrtvačnice. Policija okupljene članove obitelji drži podalje od ulazi kako bi vozila hitne pomoći imala neometani pristup, prenosi Reuters.

"Naš je glavni cilj sada spasiti radnike kako bi ponovo bili sa svojim voljenima", priopćili su vlasnici rudnika. Vađenje lignita je najveća industrijska grana u regiji Some, područja s oko 100 tisuća stanovnika.

Iako vlasnici rudnika tvrde da su sigurnosni standardi bili maksimalni i često su se kontrolirali, ova je nesreća ponovo u prvi plan vratila problem niske zaštite na radu. Međunarodna organizacija rada (ILO) svrstala je Tursku na treće mjesto od začelja po broju nesreća na radu 2012. Dva ljevičarska oporbena lista izašla su u utorak s naslovima "Turska je groblje radnika" i "Ovo nije nesreća nego nemar".

Turske su vlasti u srijedu proglasile trodnevnu nacionalnu žalost za poginulim rudarima. Premijer Recep Tayyip Erdogan otkazao je najavljeni posjet Albaniji i tijekom dana bi trebao posjetiti mjesto nesreće

Najteža rudarska nesreća u Turskoj dogodila se 1992., kada je eksplozija plina usmrtila 263 radnika u pokrajini Zonguldak na Crnom moru. U svibnju 2010. druga eksplozija plina usmrtila je 30 rudara, također u pokrajini Zonguldak. (B.V./I.D./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook