Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turci prosvjeduju protiv feredže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće svjetovno usmjerenih Turaka prosvjedovalo je danas protiv plana vlade da dopusti studenticama nošenje feredže na sveučilištu, jer to smatraju potezom koji će u Tursku uvesti stroži oblik islama.

Očekuje se da turski parlament idućeg tjedna potvrdi amandman vladajuće stranke AK, čiji su korijeni islamistički, koji bi trebao ublažiti zakon iz 1989. kojim se studenticama zabranjuje nošenje feredže na fakultetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Turski ustavni sud raspravlja o marami na sveučilištima Slika nije dostupna Turski predsjednik potvrdio dopuštenje nošenje feredže

Protivnici se boje da bi ukidanje zabrane s vremenom dovelo do toga da nepokrivene žene budu izložene snažnom pritisku da stave feredžu.

"Turska je svjetovna i takva će ostati", vikali su prosvjednici
mašući turskim zastavama i transparentima s likom Mustafe Kemala Ataturka, osnivača republike u kojoj je crkva odvojena od države, pred njegovim mauzolejem u Ankari.

Pitanje feredže je ključno za složeni identitet Turske, jer se ta
mlada demokracija nalazi između potrebe udovoljenja pobožnoj većini muslimanskog stanovništva s jedne strane i zahtjeva svjetovne, prozapadne elite koji islam smatraju zaostalim, s druge strane, piše Reuters.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene