Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio na Twitteru

Trump zadržava sankcije Moskvi do rješenja kriza u Ukrajini i Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump zajamčio je u nedjelju da sankcije Rusiji neće biti ublažene sve dok se ne riješe krize u Ukrajini i Siriji, a republikanski zastupnici zahtijevaju da se Rusija kazni zbog upletanja u američke predsjedničke izbore.

"Ništa neće biti učinjeno sve dok se ne riješe ukrajinski i sirijski problem", napisao je na društvenoj mreži Twitter američki predsjednik Donald Trump po povratku s četverodnevnog boravka u Europi gdje je prvi put u četiri oka razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. "O sankcijama nismo razgovarali", dodao je.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

Na pitanje postavljeno u petak, državni tajnik Rex Tillerson dao je naslutiti da je Donald Trump spomenuo nacrt zakona o novim sankcijama protiv Rusije koji je trenutačno na razmatranju u američkom kongresu. U vezi Ukrajine Washington i dalje optužuje Moskvu da podržava separatističke pobunjenike na istoku zemlje te je 20. lipnja usvojio nove sankcije protiv Moskve.

Te sankcije se odnose na 38 pojedinaca u Ukrajini i dvojicu ruskih vladinih dužnosnika te dvanaestak pojedinaca i organizacija koje djeluju na Krimu. Kremlj niječe optužbe da vojno pomaže proruske pobunjenike u Ukrajini te je iskoristio summit G20 u Hamburgu na kojem je važna tema bio protekcionizam kako bi optužio da su sankcije protiv Rusije nalik prikrivenom protekcionizmu.

Prvim sankcijama u ožujku 2014. godine, pri izbijanju ukrajinske krize, zamrznuta je imovina nekolicine političara, poslovnih ljudi i ruske banke Rosija, a svi se smatraju bliskima Vladimiru Putinu. Nekoliko republikanskih zastupnika u nedjelju je kritiziralo Trumpa ocjenjujući da iza njegova prividno oštrog nastupa prema Putinu, nije bio dovoljno čvrst kada su razgovarali o ruskom miješanju u američke predsjendičke izbore.

Donald Trump, "čini se želi oprostiti Putinu i zaboraviti", rekao je republikanski senator Lindsay Graham. Trump je 'zatvitao' kako je "Vrijeme da se krene dalje na konstrukitvan način s Rusijom", a tu njegovu poruku komentirao je republikanski senator John McCain.

"Vrijeme je da se krene naprijed, da, ali za to treba platiti cijenu", rekao je McCain u izjavi za CBS te kritizirao i zajednički projekt "jedinice za kibernetičku sigurnost" o kojima su dvojica predsjednika razgovarala. "Siguran sam da će Vladimir Putin biti od velike pomoći u toj inicijativi", ironizirao je McCain i dodao "u tome što je on taj koji hakira". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene