Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri mjestašca u udaljenom kutku New Hampshirea glasovala su prva na američkim predsjedničkim izborima u utorak i nakon prebrojanih svih glasova utvrđeno je da je pobjedu odnio Donald Trump s 32 glasa, dok je Hillary Clinton dobila 25 glasova.


Tri malobrojne zajednice glasovale su kada je otkucala ponoć, što je ritual koji se ponavlja svake četiri godine, a koji datira iz prve polovice 20. stoljeća.

Vezani članci Slika nije dostupna Prebrojavanje glasova još traje: Pogledajte pregled podjele biračkih i elektorskih glasova na jednom mjestu Slika nije dostupna Obama: "Mi smo svi dio istog tima"

Novinari su po brojnosti daleko nadmašili birače u Dixville Notchu, naselju na krajnjem sjeveroistoku New Hampshirea.

Clinton, kandidatkinja Demokratske stranke, pobijedila je s četiri glasa, dok je republikanac Trump osvojio dva glasa u Dixville Notchu. Pobjedu je odnijela i u mjestašcu Hart's Location, u kojemu živi četrdesetak ljudi, gdje je dobila 17 glasova, a Trump 14.

Zato su mještani Millsfielda u šumovitom dijelu New Hampshirea veliku većinu svojih glasova, 16, dali Trumpu, a Clinton samo četiri.

Millsfield se tek ove godine priključio toj praksi glasovanja.

Zakon države New Hampshire dopušta naseljima s manje od 100 stanovnika da otvore glasačka mjesta točno u ponoć. Kada svi s pravom glasa ubace listiće ili potvrde da su iskoristili mogućnost prijevremenog glasovanja ili prijave da će apstinirati, birališta se mogu odmah i zatvoriti.

Dixville Notch organizirao je svoje prvo ponoćno glasovanje 1960. Te je godine devet birača glasovalo za Richarda Nixona. Kasniji pobjednik John Kennedy nije dobio nijedan glas što je pokazalo da ti gradići glasuju prvi, ali da ne odlučuju pobjednika. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju