Donald i Melania Trump (Fpto: AFP)
Donald i Melania Trump (Fpto: AFP)

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je u zadnji čas zbog lošeg vremena otkazao iznenadni posjet demilitariziranoj zoni (DMZ) koja razdvaja dvije Koreje.


Helikopteri u kojima su bili predsjednik i manja skupina novinara u njegovoj pratnji poletjeli su prema DMZ-u iz baze Yongsan, ali su se vratili zbog lošeg vremena.

Po riječima glasnogovornice američke administracije Sarah Sanders, južnokorejski predsjednik Moon Jae In trebao se ondje pridružiti Trumpu.

Bio bi to "povijesni trenutak", rekla je, jer bi to bilo prvi put da se neki američki predsjednik i njegov južnokorejski kolega sastanu na tom mjestu: "Ta želja pokazuje snagu saveza između naših dviju zemalja", dodala je.

Prije početka velike azijske turneje Bijela kuća izvijestila je da Trump neće posjetiti tu visokosimboličnu zonu zbog nedostatka vremena.

Taj kopneni pojas nekoliko desetaka kilometara sjeverno od Seula širok 4 i dug 248 kilometara pun je električnih ograda, minskih polja i protutenkovskih zidova.

U zadnjih 30 godina kratko zaustavljanje na tom važnom mjestu postalo je gotovo nezaobilazno za sve stanare Bijele kuće. Nakon posjeta Ronalda Reagana DMZ-u 1983. samo George H. W. Bush nije bio ondje. (Hina)