Sjedinjene Države najavaile su petak nove mjere protiv iranske Središnje banke i suverenog fonda Teherana za "financiranje terorizma", koje je američki predsjednik Donald Trump predstavio kao "najstrože sankcije ikada uvedene nekoj zemlji".

Galerija


Upravo smo odredili sankcije iranskoj Središnjoj banci, rekao je američki predsjednik iz Ovalnog ureda. To je njihov središnji bankarski sustav, a radi se o sankcijama najviše razine.

Vezani članci Donald Trump (Foto: Twitter) ''Predsjednik tvitanja'' najavio sankcije kao da najavljuje hit seriju Trumpova najava sankcija (Foto: Twitter) Trump prijeti u velikom stilu, a Iran poručuje: ''Nismo zabrinuti''

Američki ministar financija Steven Mnuchin je objasnio da se cilja na "posljednji izvor prihoda iranske Središnje banke i Nacionalnog fonda za razvoj, njihov suvereni fond koji će biti odsječen od našeg bankarskog sustava".

"To znači da više neće biti novca za Čuvare revolucije, elitnu vojsku iranske vlasti, za financiranje terorizma", dodao je.

Te nove kaznene mjere uvode se nakon napada u subotu na naftna postrojenja Saudijske Arabije, za koje Washington tvrdi da su ih izveli Iranci, što Teheran niječe. (Hina)