Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri osobe poginule

Poslijeizborno krvoproliće u Zimbabveu: SAD pozvao na suzdržanost vojske i "izrazile duboku zabrinutost"

Izbori u Zimbabveu (Foto: AFP)
Izbori u Zimbabveu (Foto: AFP) Foto: Afp
Tri su osobe poginule u srijedu u Harareru u sukobu snaga reda i oporbenih pristaša koji optužuju izborno povjerenstvo za lažiranje izbora nakon objave da je nadmoćno pobijedila stranka Zanu-PF koja od 1980. vlada Zimbabveom, prenose agencije u srijedu, a UN i Sjedinjene Države pozvale su na suzdržanost.

Agencije su ranije u srijedu javile da je najmanje jedna osoba poginula pošto je zimbabveanska vojska intervenirala kako bi rastjerala pristaše oporbe koji su bacali kamenje optužujući vladu za namještanje izbornih rezultata, a na suzdržanost su pozvali glavni tajnik UN-a i veleposlanstvo Sjedinjenih Država, prenose agencije.

Pročitajte i ovo Ilustracija stravičan slučaj Osuđena na 99 godina: Tinejdžerica hladnokrvno ubila drugu za 9 milijuna dolara. Odvela ju je na planinarenje, a onda... Jennifer Crumbley Povijesna presuda Maloljetnik izveo pokolj u školi u SAD-u: Osuđena njegova majka

Policija je potvrdila "smrt triju osoba u neredima i metežu u središtu Hararea", objavila je nacionalna televizija, prenosi agencija AFP.

Muškarac pogođen metkom u trbuh preminuo je od zadobivenih ozljeda, javili su ranije dopisnici agencija Reuters i AFP, koja dodaje da je policija suzavcem i vodenim topovima nastojala rastjerati prosvjednike pred sjedištem izborne komisije.

Zimbabveanski predsjednik Emmerson Mnangagwa optužio je oporbu za nerede u glavnome gradu Harareu.

Vojska tjerala nasilne prosvjednike

Ministar pravosuđa Zimbabvea Ziyambi Ziyambi rekao je da je vojska raspoređena po ulicama Hararea kako bi rastjerala nasilne prosvjednike i vratila ''mir i tišinu''.

"Vojska nije tu da zastraši narod, nego da uspostavi red i mir. Oni su ovdje kako bi pomogli policiji'', naglasio je Ziyambi u intervjuu za afričku eNCA televiziju. ''Oni su raspoređeni kao narodna vojska koja mora osigurati prevlast mira i sigurnosti.''

Glavni policijski zapovjednik rekao je ranije da policija ne može sama smiriti nerede i zato je u pomoć pozvana vojska.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je sve političke lidere Zimbabvea, narod i vojsku da budu suzdržani, da odbace nasilje i pričekaju objavu izbornih rezultata, prenosi Reuters.

Oporbeni Savez MDC tvrdi da je desetljećima vladajuća stranka Zanu-PF namjestila rezultate predsjedničkih i parlamentarnih izbora održanih u ponedjeljak. Rezultati pokazuju nadmoćnu pobjedu stranke Zanu-PF, prenosi BBC i dodaje da rezultati predsjedničkih izbora tek trebaju biti objavljeni.

Nova zapreka za predsjednika Zimbabvea

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Harareu, glavnome gradu Zimbabvea gdje su izbili neredi, pozvalo je vojsku "na suzdržanost", nakon što su agencije prenijele vijest o smrti jednog prosvjednnika.

"Pozivamo snage reda da pokažu suzdržanost kada otvaraju vatru na prosvjednike" objavilo je veleposlanstvo te "izrazilo duboku zabrinutost".

Njemačka agencija dpa prenosi izjavu oporbenog političara koji kaže kako su dvije osobe ubijene u Harareu nakon što su službe sigurnosti otvorile vatru na prosvjednike.

''Čuli smo kako je šestero ljudi upucano, a dvoje poginulo'', rekao je Tendai Biti, član oporbene stranke i saveza Pokret za demokratsku promjenu (MDC) za dpa.

Raspoređivanje vojske po ulicama i njihovo udaranje nenaoružanih prosvjednika nova je zapreka za predsjednika Mnangagwu, koji želi Zimbabve riješiti stigme kao države bezakonja nakon desetljeća represije pod predsjednikom Robertom Mugabeom.

Sumnja se u poštenost izbora

Čak i prije izbijanja nasilja, promatrači Europske Unije su ranije u srijedu izrazili sumnje u poštenost predsjedničkih izbora, prvih nakon svrgnuća Mugabea koji je vladao ovom južnoafričkom nacijom gotovo 40 godina, a razriješen je dužnosti nakon puča u studenom 2017. godine.

Nasilje je počelo nedugo nakon što je oporbeni vođa Pokreta za demokratsku promjenu Nelson Chamisa objavio da je osvojio glasove naroda.

Deseci njegovih pristaša, koji su po ulicama palili gume, poslije su napali i interventnu policiju ispred središnjeg ureda zimbabveanske izborne komisije (ZEC). Policija je odgovorila ispaljivanjem suzavca i vodenih topova. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene