Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od Kine do Havaja

TRENUTAK ISTINE za čovjeka i stroj: Solar Impulse kreće u najveći izazov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bit će to test i za ljude i za stroj - Solar Impulse kreće ususret svom najvećem izazovu, neprekidnom letu od kineskog grada Nanjinga do Havaja u središtu Tihog oceana, piše BBC u ponedjeljak.

Putničkom bi avionu za 8000 kilometara trebalo deset sati, a kontuinuirani let eksperimentalnog solarnog zrakoplova mogao bi trajati pet do šest dana. Etape njegova epskog puta oko svijeta kojim promovira čiste tehnologije dosad su bile ograničene na najviše dvadeset sati.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Morgan Ribeiro umrla je u Beogradu Operirala želudac u Turskoj Britanija na nogama zbog smrti djevojke u Beogradu, oglasila se i vlada: "Upozoravali smo"

Da bi završio sedmu etapu leta, Solar Impulse morat će oboriti nekoliko rekorda, uključujući i najduži let zrakoplova jednosjeda.

Švicarski izumitelj i inženjer Andre Borschberg koji će upravljati letjelicom ima veliko povjerenje u tehnologiju, ali nema iluzija o tome da će let biti lak. "Bit će to putovanje na kojem ću upoznati pravoga sebe", rekao je bivši pilot švicarskog ratnog zrakoplovstva. "Na letu ću spoznati svoje osjećaje i jesam li u stanju izdržati tih pet do šest dana u zraku", dodao je.

Unatoč snažnim vjetrovima uspješno završena peta dionica epskog putovanja

Borschberg će cijelo vrijeme biti prikovan za sjedalo u kokpitu uskom poput telefonske govornice. Moći će drijemati po dvadesetak minuta i vježbati jogu da bi održao svježinu tijela jer mora biti u stanju brzo reagirati.

Iako je raspon krila Solar Impulsea 70 metara, letjelica je teška samo nekoliko tona i borba s turbulencijama zahtijevat će svu vještinu koju je Borschberg stekao u 40 godina letačkog iskustva.

On se s partnerom Bertrandom Piccardom izmjenjuje na rutama leta oko svijeta Solar Impulsea koji je poletio iz Abu Dhabija 9. ožujka. Svaki korak puta pratit će se iz kontrolne sobe u Monaku gdje će tim za simulaciju analizirati vremensku prognozu i zračne struje kako bi pilotu predložio najbolju rutu.

Ako Solar Impulse zapadne u teškoće, vrlo je malo mjesta istočno od Japana na koja bi mogao sletjeti. U jednom od dva ekstremna scenarija, letjelica bi mogla prizemljiti na atol Midway, a ako ne bude daleko od Kine ili Japana, Borschberg bi se jednostavno mogao okrenuti.

Sam pilot ne bi se sa zrakoplovom spustio zbog rizika od električnog udara, nego bi Borschberg iskočio padobranom i čekao da ga pokupi brod. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene