Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

UN je u petak zatražio "hitnu humanitarnu stanku" u Jemenu od najmanje "nekoliko sati" dnevno kako bi se omogućila dostava pomoći u zemlju zahvaćenu sukobima, prenosi AFP i ističe da se stanje u Jemenu ne prestaje pogoršavati.


"Stanje se pogoršava iz sata u sat", izjavio je koordinator za humanitarna pitanja UN-a u Jemenu Johannes Van Der Klaauw i pozvao na "hitnu humanitarnu stanku" u toj zemlji, kao predah za stanovništvo od sukoba zaraćenih strana.

Al Kaida nudi nagradu za čelnika Hutija u Jemenu, Iran šalje ratne brodove

Vezani članci Antonio Guterres Glavni tajnik UN-a: "Zbog koronavirusa bi mogla nastati kriza ljudskih prava" Koronavirus, Afrika UN-ova procjena: Od koronavirusa će preminuti najmanje 300.000 Afrikanaca, 29 milijuna završit će u ekstremnom siromaštvu"

"Potrebno nam je najmanje nekoliko sati dnevno", objasnio je Van Der Klaauw. Istaknuo je da bi prestanak sukoba na nekoliko sati dnevno omogućio dostavu pomoći stanovništvu koje oskudijeva u svenu: od živežnih namirnica, pitke vode, lijekova do goriva i kola hitne pomoći.

Stanje u Adenu, gradu u rukama "milicija koje nitko ne kontrolira", je "posebice zabrinjavajuće, čak katastrofalno", upozorio je UN-ov koordinator. Prema podacima Svjetske zdravstvene organozacije (WHO), tijekom najnovije eskalacije sukoba u Jemenu je poginulo oko 650 ljudi, dok je više od 2000 ranjeno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook