Dolazak vlaka, ilustracija, Stockholm, Sweden (Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP)
Dolazak vlaka, ilustracija, Stockholm, Sweden (Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP) Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Ako želite primati 2000 eura mjesečno ne radeći ništa, onda je ovo oglas za vas. Ipak, ima jedan uvjet.


Ako želite primati plaću i ne raditi ništa, onda ćete možda biti zainteresirani za švedski eksperimentalni projekt u sklopu kojeg se planira zaposliti osoba koja će imati samo jedan, vrlo jednostavan zadatak.

Vezani članci Potraga za zaposlenicima - 1 Nude 300 eura za onog tko im nađe radnika: "To je postala nemoguća misija" Ilustracija Finska žuri u NATO bez Švedske: "Mogao bih zbog praktičnih razloga i pričekati, ali ne iza 2. travnja"

Šveđani će, u sklopu umjetničkog projekta, zaposliti kandidata koji će svaki dan imati zadatak pojaviti se na željezničkom kolodvoru u Gothenburgu, koji je trenutačno u izgradnji, u točno određeno vrijeme.

Pojavljivanje "radnika na poslu" uključit će flourescentna svjetla kako bi svi znali da se "beskorisni" zaposlenik toga dana pojavio na poslu. Nakon toga osoba može činiti što god želi, ne mora raditi, a čak ne mora ni biti u krugu željezničke stanice.

No na kraju smjene mora doći na tu istu stanicu kako bi ugasio svjetla. Posao i plaća djelatniku zajamčeni su do kraja života, prenosi Odditycentral.com.

Odabrani kandidat mjesečno će zarađivati oko 2000 eura, imat će pravo na povišice, ali i na uplate za mirovinski fond.

Ideja se rodila 2017. godine kada su umjetnička agencija u Švedskoj i Švedska uprava za promet objavile natječaj za dizajn željezničke stanice Gothenburg Korsvagen, a pobjedniku je dodijeljena nagrada od 7 milijuna švedskih kruna (oko 750.000 dolara).

Umjetnici Simon Goldin i Jakob Senneby došli su na ideju da se novac od nagrade preusmjeri na radno mjesto čovjeka koji "ne radi ništa". U tu su svrhu osnovali Zakladu i sve uložili u dionice. Procijenili su da imaju dovoljno novca da "beskorisnog zaposlenika" plaćaju idućih 120 godina.

Švedska je podijeljena oko ovog projekta. Dok su neki oduševljeni, drugi ističu kako je riječ o rasipanju novca, no s tim se slažu i sami umjetnici te ističu da je to i bila namjera projekta.

Ako se mislite prijaviti na oglas, imamo loše vijesti, jer će oglas biti aktivan tek od 2026. godine, za kada je planiran dovršetak gradnje željezničke stanice Korsvagen. Ipak, opis posla dostupan je online, pa imate obilje vremena kako biste razmislili je li takav posao baš za vas.

Odbijenica Grada Supetra Počasnom bleiburškom vodu pravi je hit na društvenim mrežama Policija legitimirala i udaljila dvije osobe s komemoracije u Bleiburgu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) +0 Komemoracija na Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr)

Cetinski prodaje luksuznu vilu u Istri: "Prodaje se već neko vrijeme, ne zato što mi hitno treba novac" Tony Cetinski (Foto: Instagram) Tony Cetinski (Foto: Instagram) Toni Cetinski (Foto: IN Magazin) +2 Tony Cetinski (FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL)


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju