Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci DHMZ-a

Alarm zbog toplinskog vala: Opasnost u gotovo cijeloj zemlji, pogledajte kad se očekuje vrhunac

Žuto upozorenje za dio Hrvatske
Žuto upozorenje za dio Hrvatske Foto: DHMZ
U Hrvatskoj će u ponedjeljak biti sunčano i vruće, a u dijelu zemlje predviđena je pojava toplinskog vala, čiji će vrhunac nastupiti u utorak i srijedu, pa su meteorolozi izdali upozorenje o mjerama opreza.

Uz sunčano i vruće, predviđen je slab vjetar, mjestimice do umjeren jugoistočni, u gorju jugozapadni. Na Jadranu slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na sjevernom dijelu i južni vjetar. Najviša temperatura uglavnom između 31 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Umjerena opasnost od toplinskih valova predviđena je za područja gradova Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin, Rijeka, Split i Dubrovnik, a u utorak velika opasnost, koja će u dijelu gradova ostati na snazi i u srijedu.

Žuto upozorenje izdano je za zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku, riječku i splitsku regiju.

Žuto upozorenje za dio Hrvatske Žuto upozorenje za dio Hrvatske (Foto: DHMZ)

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru, upozoravaju iz DHMZ-a.

Pročitajte i ovo Klima uređaj toplinski val Vruće vam je i hladite se klimom? Provjerite koristite li ju pravilno - to je važno za zdravlje i za novčanik

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVE NESTABILNOSTI DHMZ izdao žuto upozorenje za tri hrvatske županije: Nevrijeme bi moglo prouzročiti i štetu

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke, a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi su s velikim vrućinama zabilježeni porast smrtnosti i zdravstveni rizici koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opasnost za pojedine gradove Dolaze nam paklene vrućine, temperature rastu i do 36 stupnjeva! Saznajte kako se možete najbolje zaštititi od toplinskog udara

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti negativne posljedice, pa meteorolozi donose preporuke za zaštitu od velikih vrućina. Najvažnije je rashladiti dom, izbjegavati vrućine i izlaske, rashladiti tijelo, piti dovoljno tekuće i pomoći drugima kojima je to potrebno.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene