U 15 sati u ponedjeljak najtoplije je bilo u Kninu gdje je izmjereno čak 37 stupnjeva. Liječnici upozoravaju kako treba paziti na temperaturne razlike koje ne bi smjele biti prevelike.

Galerija Tanja Barišić, doktorica Doma zdravlja Knin Vruć dan u Dubrovniku - 1 Vruć dan u Dubrovniku - 2 +1 Vruć dan u Dubrovniku - 3

U cijeloj Hrvatskoj, osim u planinama, temperatura je iznad 30 stupnjeva, a u mnogim krajevima iznad 33. U 15 sati najtoplije je bilo u Kninu gdje je izmjereno čak 37 stupnjeva. Građani su olakšanje potražili u hladu, uz vodu i u klimatiziranim prostorima.

"Stavimo na nekih 23-24 jer što se povećava to smanjujemo da nije prejako, da kad izađemo ne bude toplotni udar", rekla je Patricia.

"Volim klimu al osjetljiva sam na grlo. Kuvan se, pucan", kazala je Marica.

"Ne stavimo baš da nam bude ledeno. Nije ništa strašno, ni ova toplina nije loša", rekla je za Dnevnik Nove TV Suzana.

"Hladimo kako uspijemo, malo klima, malo voda", poručio je poljoprivrednik Dobrivoj Carević.

Oprezno s temperaturama

Liječnici upozoravaju kako treba paziti na razlike u temperaturi koje ne smiju biti prevelike.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić javila se uživo iz Knina. "Službeno, u 16 sati je 36.2, ali maloprije se na ekranu mobitela moglo vidjeti 37,1. Nije ugodno ni vidjeti te brojke, a kamoli stajati na suncu bez adekvatne zaštite", izvijestila je reporterka Jurišić koja je u Kninu razgovarala s dr. Tanjom Barišić iz tamošnjeg Doma zdravlja.

Barišić je ponudila nekoilko savjeta koji bi građanima mogli biti od koristi za vrijeme ljetnih vrućina.

"Kao što znamo, Knin je i dalje najtopliji grad u Hrvatskoj. Vrlo je bitno piti redovito, negaziranu vodu, niskokaloričnu tekućinu, bez alkohola i bez kofeina. Pridržavati se hlada, boraviti u stanu, ne izlaziti osim ako nije nužno. Izbjegavati izlaganje suncu od 10 do 17 sati, a ako baš moramo biti vani, ponijeti bocu vode sa sobom te obući što svijetliju i laganiju odjeću", pojasnila je Barišić za Dnevnik Nove TV.

Istaknula je kako su ove vrućine posebice opasne za djecu, starije, trudnice te kronične bolesnike kao što su srčani, dišni ili bubrežni bolesnici.

Također je Barišić napomenula da je ovih dana u Domu zdravlja Knin povećan obujam posla.

"Posebice se ljudi žale na vrtoglavicu, mučnine, nizak tlak. Rezultat je to nepridržavanja osnovnih pravila ponašanja sada kada su nam ljetne vrućine. Važno je pridržavati se prethodno navedenih savjeta", poručila je Barišić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju