Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovarao s Mladićem '92.

'Tolimir mi je rekao da Mladić boluje od šest bolesti, a pet je na psihičkoj bazi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Vidošević, aktualni hrvatski veleposlanik u Rimu, pregovarao je s Ratkom Mladićem tijekom ratnih operacija u proljeće 1992. godine ispričao je kakav je pregovarač bio Ratko Mladić.

Gospodine Vidoševiću, kakav je pregovarač bio Mladić?

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Imenovanje veleposlanika Grlić Radman žestoko napao Milanovića: "On vjerojatno želi uhljebiti neke ljude i poslati ih u diplomaciju" Gaël Veyssière Stižu prije no što se predviđalo Francuski veleposlanik ekskluzivno za Dnevnik Nove TV otkriva kada stižu borbeni lovci Rafalei

Ja bih rekao da nije bio pregovarač. Bio je jedan težak sugovornik i bio je onakav kako ga i opisuju ljudi koji su imali iskustvo s njim.

Je li točno da vas je htio i zatočiti?

Pa bio je to jedan iznimno neugodan trenutak u kojem se dogodio jedan incident u nazočnosti njemačkog ambasadora Dietera Waltmana koji je tada predstavljao Europsku uniju i pukovnika danske vojske Nielsena. Onog trenutka kada mi niti slučajno nismo htjeli prihvatiti niti jedan uvjet o kojima je govorio Ratko Mladić, okružena je zgrada u Žitniću pokraj Drniša. Upali su vojnici, stavili meni i mojim kolegama iz izaslanstva puške na leđa i uslijedio je niz uistinu vrlo grubih obraćanja generala Mladića, koje je teško uopće i shvatiti i razumjeti u tim okolnostima, jer ipak se radilo o pregovorima. Naravno da je to bilo jedno jedinstveno i nevjerojatno iskustvo. Tadašnji pukovnik, a kasnije i general Zdravko Tolimir, inače jedan od najbližih suradnika generala Mladića, a kasnije glavni zapovjednik vojske RS u BiH gdje je Mladić kasnije nakon tog incidenta i premješten, mi je kasnije, nakon što smo se vrlo teško uspjeli izvući iz te situacije, u četiri oka rekao: 'Pa čujte g. Vidoševiću, naš general boluje od šest bolesti, a pet mu je na psihičkoj bazi.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene