Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tomislav Vidošević, aktualni hrvatski veleposlanik u Rimu, pregovarao je s Ratkom Mladićem tijekom ratnih operacija u proljeće 1992. godine ispričao je kakav je pregovarač bio Ratko Mladić.


Gospodine Vidoševiću, kakav je pregovarač bio Mladić?

Ja bih rekao da nije bio pregovarač. Bio je jedan težak sugovornik i bio je onakav kako ga i opisuju ljudi koji su imali iskustvo s njim.

Je li točno da vas je htio i zatočiti?

Pa bio je to jedan iznimno neugodan trenutak u kojem se dogodio jedan incident u nazočnosti njemačkog ambasadora Dietera Waltmana koji je tada predstavljao Europsku uniju i pukovnika danske vojske Nielsena. Onog trenutka kada mi niti slučajno nismo htjeli prihvatiti niti jedan uvjet o kojima je govorio Ratko Mladić, okružena je zgrada u Žitniću pokraj Drniša. Upali su vojnici, stavili meni i mojim kolegama iz izaslanstva puške na leđa i uslijedio je niz uistinu vrlo grubih obraćanja generala Mladića, koje je teško uopće i shvatiti i razumjeti u tim okolnostima, jer ipak se radilo o pregovorima. Naravno da je to bilo jedno jedinstveno i nevjerojatno iskustvo. Tadašnji pukovnik, a kasnije i general Zdravko Tolimir, inače jedan od najbližih suradnika generala Mladića, a kasnije glavni zapovjednik vojske RS u BiH gdje je Mladić kasnije nakon tog incidenta i premješten, mi je kasnije, nakon što smo se vrlo teško uspjeli izvući iz te situacije, u četiri oka rekao: 'Pa čujte g. Vidoševiću, naš general boluje od šest bolesti, a pet mu je na psihičkoj bazi.


 

Vezani članci Filip Vučak Preminuo Filip Vučak, hrvatski veleposlanik u Parizu: "Dao je veliki doprinos razvoju hrvatske diplomacije od samog njezina početka" Gradonačelnik Opatije Dujmić u društvu francuskog veleposlanika u Hrvatskoj Gradonačelnik prekršio epidemiološke mjere, večerao s francuskim veleposlanikom: "Bilo bi neprimjereno odbiti"