Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesretni stanovnik Tokija

'Mogu progutati da me zbog Olimpijade deložiraju jednom u 100 godina, ali dvaput?!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kohei Jinno (79) uskoro će, drugi put u 50 godina, zbog istog razloga - održavanja Olimpijskih igara u Tokiju - biti deložiran iz stana.

Kada je Tokio dobio domaćinstvo Olimpijskih igara davne 1964. godine, Kohei Jinno je zbog rekonstrukcije središnjeg stadiona zajedno s obitelji bio deložiran iz vlastitog stana, a zgrada u kojoj je živio je srušena.

Pročitajte i ovo Nepoznata žena prevarila 75-godišnjakinju i iz torbice joj ukrala nekoliko tisuća eura Opreza nikad dosta Došla 75-godišnjakinji na vrata i rekla da ima poklon: Ubrzo je iz torbice nestalo nekoliko tisuća eura Mladić koji je ukrao sigurnosne planove za Olimpijske igre osuđen na sedam mjeseci zatvora Ide u zatvor Uhićen kradljivac sigurnosnih planova za jedno od najvećih sportskih događanja

Gotovo pedeset godina kasnije, japanska je prijestolnica ponovno dobila domaćinstvo ljetne Olimpijade, a danas 79-godišnjeg Koheija očekuje repriza priče od prije pola stoljeća.

>> 2020. u Japanu: TOKIO opet dobio Olimpijske igre!

On i supruga morat će napustiti životni prostor koji im je dodijeljen prije pola stoljeća jer će se, igrom slučaja, baš na toj lokaciji graditi novo olimpijsko zdanje. Zgrada u kojoj još uvijek živi na spisku je objekata koji će uskoro, a najkasnije za dvije godine, biti demolirani. Gdje će ih preseliti, još se ne zna.

Da nije bilo Olimpijade...

'Sreća me nije poslužila. Ovo možda jest veliki zgoditak za državu, ali činjenica da moram napustiti ovo mjesto me rastužuje. Imam osjećaj da bi moj život bez [dviju] Olimpijada bio potpuno drugačiji', požalio se Kohei u izjavi novinskoj agenciji Reuters.

'Kao da mi otimaju ono najdraže nakon obitelji. Zbog Olimpijskih ću igara morati otići od zajednice koja mi je tako draga, odselit ću od prijatelja koji su uz mene bili sve ove godine. U zamjenu ću dobiti nesigurnost, samoću i bol', dodao je nesretni Japanac.

Japan prva azijska država kojoj je 1964. godine dodijeljeno domaćinstvo OI

Japan je, inače, bio prva azijska država kojoj je dodijeljeno domaćinstvo ljetne olimpijade, a mnogi su Japanci iznimno ponosni na Nacionalni olimpijski stadion, zbog kojeg je prije 50-ak godina Kohei bio deložiran.

Za potrebe igara koje će u Tokiju biti održane 2020. godine bit će izgrađen potpuno novi stadion, koji bi svojim obličjem trebao podsjećati na svemirski brod. Primat će 80.000 gledatelja, a 'generalnu probu' imat će 2019. tijekom Svjetskog prvenstva u ragbiju.

Posao za 150.000 ljudi

Iako vlasti tvrde da će zbog raznih infrastrukturnih projekata tijekom sljedećih nekoliko godina zaposliti 150.000 ljudi, Koheija ništa ne može utješiti i on je jedan od rijetkih Japanaca koji se kategorički protivi povratku Olimpijade u Tokio.

'Svašta!'

'Biti prisiljen na selidbu dvaput zbog jednog te istog razloga (...) stvarno je nečuveno. Kada barem Olimpijada ne bi bila opet u Tokiju. Mogu progutati da me deložiraju jednom u 100 godina, ali dvaput?! Svašta!', ogorčeno je rekao Kohei Jinno, koji će sljedećeg mjeseca navršiti 80 godina života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene