Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zapadne vlade polako se približavaju dogovoru oko toga tko bi trebao biti na čelu vojne operacije protiv snaga Moamera Gadafija u Libiji, a Francuska izjavljuje da će NATO imati samo 'tehničku ulogu'.


Veleposlanici NATO-a sastaju se danas poslijepodne kako bi odlučili o razmjerima uključivanja NATO-a u misiju osiguravanja zone zabrane leta nad Libijom i zaštite civila.

Vezani članci Policija u Londonu nakon terorističkog napada - 1 U Londonu uhićen muškarac koji je izbo vjernika tijekom molitve u džamiji Dan nakon napada u gradu Hanauu - 6 Njemačka u šoku: Ubojica se u manifestu hvalio kako nikada nije bio sa ženom. Među žrtvama i državljanin BiH

>> 'Sarkozy vodi misiju u katastrofu, Washington zanima samo kaos'

>> Stotine tisuća Libijaca pobjeglo iz zaraćene zemlje

>> Mesić: Trebalo bi okončati operaciju u Libiji i donijeti novu rezoluciju

SAD, Britanija i Francuska dogovorili su se u utorak da bi NATO trebao imati ključnu operativnu ulogu, ali je potreban pristanak svih 28 članica Saveza, a one su podijeljene oko toga treba li NATO također imati i političku kontrolu.

Turska smatra da su zračni udari već izašli izvan okvira prošlotjedne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Nije poznato hoće li Ankara prihvatiti kompromis na sastanku veleposlanika.

U Bruxellesu su se NATO diplomati složili u utorak oko provedbe embarga na oružje za Libiju, ali je opet vođena burna raspravu oko toga da li Savez treba voditi vojnu akciju protiv Libije. (Hina)