Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hong Kong savjest Kine

Tisuće prosvjednika sjeća se krvavog gušenja pobune na Tiananmenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće prosvjednika, među kojima je bio i jedan od studentskih vođa, prošlo je u nedjelju u povorci ulicama Hong Konga obilježavajući 20. obljetnicu krvava gušenja demokratskog pokreta 1989. u Pekingu.

Oko 5.000 ljudi, prema organizatorima, prošetalo je gradskim ulicama, prije komemoracije planirane za četvrtak, na sam dan obljetnice, u noći s 3. na 4. lipnja 1989., kada je kineska vojska pokušala evakuirati trg Tiananmen gdje su studenti štrajkali glađu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 100 godina avijacije VIDEO: Možete li vući 4 zrakoplova istodobno? Slika nije dostupna Ledeni čovjek VIDEO: U spremniku punom leda ostao sat i 50 minuta

Po izvješću vlasti u Pekingu, tada je poginula 241 osoba, među kojima 36 studenata, ali državne vlasti nisu nikad objavile podatke o broju žrtava, nazivajući pokret kontrarevolucionarnom pobunom.

'Hong Kong je postao savjest Kine kada je riječ o sjećanju na pokolj na Tiananmenu i o tome da se režim u Pekingu natjera da prizna svoje pogrješke', rekao je Lee Cheuk-yan, prodemokratski zastupnik iz Hong Konga i jedan od organizatora prosvjeda, koji ističe kako je važno da se Hong Kong i dalje sjeća događaja otprije 20 godina. Desetci tisuća ljudi očekuju se u četvrtak na ulicama toga grada, kada će se održati bdjenje sa svijećama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene