Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće prosvjednika, među kojima je bio i jedan od studentskih vođa, prošlo je u nedjelju u povorci ulicama Hong Konga obilježavajući 20. obljetnicu krvava gušenja demokratskog pokreta 1989. u Pekingu.


Oko 5.000 ljudi, prema organizatorima, prošetalo je gradskim ulicama, prije komemoracije planirane za četvrtak, na sam dan obljetnice, u noći s 3. na 4. lipnja 1989., kada je kineska vojska pokušala evakuirati trg Tiananmen gdje su studenti štrajkali glađu.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Možete li vući 4 zrakoplova istodobno? Slika nije dostupna VIDEO: U spremniku punom leda ostao sat i 50 minuta

Po izvješću vlasti u Pekingu, tada je poginula 241 osoba, među kojima 36 studenata, ali državne vlasti nisu nikad objavile podatke o broju žrtava, nazivajući pokret kontrarevolucionarnom pobunom.

'Hong Kong je postao savjest Kine kada je riječ o sjećanju na pokolj na Tiananmenu i o tome da se režim u Pekingu natjera da prizna svoje pogrješke', rekao je Lee Cheuk-yan, prodemokratski zastupnik iz Hong Konga i jedan od organizatora prosvjeda, koji ističe kako je važno da se Hong Kong i dalje sjeća događaja otprije 20 godina. Desetci tisuća ljudi očekuju se u četvrtak na ulicama toga grada, kada će se održati bdjenje sa svijećama. (Hina)