Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

17-godišnja djevojka koja pije litru votke i osam limenki piva svaki dan, priznaje da većinu svojih tjednih primanja troši na alkohol.


Jamie-Lee Day tvrdi kako će radije kupiti votku nego hranu, a apsint navodno pije kao vodu. Njezin šokantan slučaj dolazi uoči objavljivanja nove studije koja pokazuje kako se potrošnja alkohola kod žena udvostručila u posljednje dvije godine.

Vezani članci Vožnja pod utjecajem alkohola, ilustracija Policija je tijekom vikenda imala pune ruke posla: Jedan vozač napuhao 2,96 promila, drugi vozio 240 km/h Mačke umjesto alkohola (Foto: izismile.com) - 2 Slikama na Facebooku žele prevariti šefove, mislite li da im je uspjelo?

Jamie-Lee, inače iz južnog Walesa, sudjelovala je u nizu nasilnih tuča i obračuna pod utjecajem alkohola, a odustala je i od školovanja. 'Osjećam krivnju, ali trebam piće jer se drugačije ne mogu nositi sa životnim problemima. Ponekad sam zbog alkohola nasilna, a ponekad samo plačem', dodaje.

Alkohol je prvi put okusila s 12 godina. 'Majka mi je uvijek zabranjivala alkohol, no jednu je večer moja prijateljica ukrala bocu ruma od svojih roditelja pa smo se napile u parku. Željele smo vidjeti kako je to biti pijan', prisjeća se Jamie-Lee. S 15 je već konzumirala žestoka pića jer se od njih brže napila. Jednom je tako pijana sudjelovala u tuči i završila u bolnici s posjekotinama na licu. 'Roditelji i prijatelji su bili vrlo zabrinuti. Kada sam se probudila rekla sam nikad više. No ubrzo nakon što sam puštena iz bolnice, vratila sam se boci', priznaje Jamie-Lee.

Stručnjaci smatraju da je povećanje konzumacije alkohola kod žena došlo s njihovom neovisnošću, većom slobodom te tendencijom da žive same. Studija tvrdi kako žene piju više vina od muškaraca jer je vino jeftinije, a postotak alkohola u njemu je sve veći. Žene radije piju kod kuće, a s obzirom da se takav trend povećava, očekuje se i povećani broj ženskih konzumenata. Dodaje se kako mnoge žene neumjereno koriste alkohol te ne smatraju to problematičnim.