Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrabra stjuardesa

Žena koja je postala pravi heroj leta 73

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O hrabroj stjuardesi koja je spasila više od 300 života, snimljen je film.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Učionica iz koje su oteta djeca u Kurigi 280 djece oteto u školi Nakon 17 dana oslobođena oteta djeca u Nigeriji: Vlada odbila platiti otkupninu od 690 tisuća dolara

Na letu Pan Am 73, iz Mumbaija u Indiji za New York, 5. rujna 1986. Neerja Bhanot prvi je put bila voditeljica stjuardesa. Avion je sletio u Karachi, a dok je bio na tlu u Pakistanu, otela su ga četiri naoružana muškarca. Po tom je događaju snimljen film koji se od veljače prikazuje u indijskim kinima.

'Život bi trebao biti velik, a ne dugačak', riječi je koje izgovara njezin lik u filmu. Nije doduše poznato je li to nešto što je Neerja uistinu rekla, ali je odličan sukus njezinog života.

Zahvaljujući njezinom brzom razmišljanju za vrijeme otmice, piloti su obaviješteni o tome što se događa te su u skladu s protokolom uspjeli pobjeći i na taj način onesposobili otimače da avion upute kamo žele, piše news.com.

Hrabra Neerja također je sakrila putovnice 41 Amerikanca koji su se nalazili u zrakoplovu kako ih otimači ne bi prepoznali. Njihov je plan o pogubljenjima Amerikanca shvatila kada su prvog ubili i bacili iz aviona te počeli tražili ostale.

'Još ne mogu vjerovati da je to učinila. Da su to saznali, siguran sam da bi je odmah ubili', rekao je preživjeli putnik Sekhar Mitra.

Kada su otmičari naposljetku otvorili vatru, putnicima je pomogla da pobjegnu, otvorivši vrata za nužni izlaz, a ona je ubijena. Svega dva dana dijelilo ju je od 23. rođendana.

Niz njezinih postupaka tijekom 17-satne otmice, opisanih u filmu 'Neerja' indjiskog redatelja Rama Mahdvanija, spasili su živote 359 od 380 osoba u avionu.

Pet muškarca koje su vlasti teretili za otmicu, među kojima su četiri bila u avionu, isprva su u Pakistanu osuđeni na smrt. Međutim kazne su preinačene na doživotni zatvor. Četvero od njih pobjeglo je iz zatvora 2008. Jedan od preživjelih tvrdi da ih je tijekom otmice čuo kako namjeravaju sruštiti avion na metu u Izraelu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene