Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tibet: Dalaj-lama od Kine traži da prekine koristiti silu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Duhovni vođa tibetanskih budista, Dalaj-lama, u egzilu već 49 godina, u petak je od kineskih vlasti zatražio da prestanu koristiti silu na Tibetu gdje su njihove vojne snage silovito napale prosvjednike koji su na miran način željeli izraziti nezadovoljstvo i neslaganje s režimom u Pekingu.

U priopćenju objavljenom iz Dharamsale, na sjeveru Indije, Dalaj-lama je izrazio "duboku zabrinutost zbog situacije na Tibetu nakon mirnih prosvjeda koji su u zadnjih nekoliko dana održani u nekoliko tibetanskih regija i mjesta, među kojima i u Lhassi".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dalaj lama će se povući pogorša li se nasilje na Tibetu Slika nije dostupna Dalaj lama: Nitko nema pravo "ušutkavati" prosvjednike

"Ti su prosvjedi izraz duboke želje tibetanskog naroda za osvetom prema aktualnom režimu", rekao je. "Pozivam odgovorne kineske dužnosnike da prestanu koristiti silu te da pokušaju utjecati da se prekine taj trajni osjećaj mržnje koji ometa dijalog s tibetanskim narodom", rekao je Dalaj-lama.

U jutrošnjim sukobima u samome središtu glavnoga tibetanskog grada Lhasse, između prosvjednika i pripadnika kineske vojske najmanje je dvanaest osoba ozlijeđeno. Nekoliko je osoba, prema izvješću iz lokalne bolnice, ubijeno. Od ponedjeljka traju prosvjedi budističkih redovnika u regijama u kojima žive pripadnici tibetanske manjine. Organizirani su u povodu 49. godišnjice pobune u Lhassi koja je završila protjerivanjem Dalaj-lame iz Tibeta.

"Ponavljam, korištenje sile da bi se uspostavilo jedinstvo i stabilnost može biti samo privremeno rješenje problema", rekao je sedamdesetdvogodišnji Dalaj-lama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene