Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaqi izjavio je u ponedjeljak za RTV Sloveniju da je proces priprema za proglašenje neovisnosti zaključen i da će "odluka biti donesena idućih dana".


Thaqi je u razgovoru preko video-linka iz Prištine za posebnu emisiju slovenske televizije o stanju u regiji nakon predsjedničkih izbora u Srbiji naglasio da "izbori u Srbiji nemaju nikakvog utjecaja na Kosovo" jer je riječ o dva posebna procesa.

Vezani članci Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...'' Slika nije dostupna Priština: Srbi prosvjeduju protiv neovisnosti Kosova

- Nastojimo da idućih dana zaključimo taj proces i da parlament proglasi neovisnost. Važno je da Europska unija i SAD zajedno odluče o priznanju Kosova. Mi smo svjesni naših odgovornosti i obveza, a idućih dana moramo donijeti odluku, rekao je Thaqi, dodajući da je u ponedjeljak o tome razgovarao i sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, te da je u stalnom kontaktu sEuropskom unijom i SAD.

Upitan o mogućoj odgodi proglašenja neovisnosti, Thaqi je rekao da Kosovo ne može čekati na sve izbore u državama Europske unije.

Thaqi je naglasio da je njegova vlada u kojoj su i predstavnici Srba multietnička i da će takva ostati, te da je neovisno Kosovo i najbolje rješenje za stabilnost u regiji.

Thaqi je rekao da Kosovo želi prijateljske odnose sa susjednim državama, a u budućnosti i dobre odnose sa Srbijom, te da se ne boji najava o blokadi ili podjeli Kosova jer su njegove granice "zajamčene".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju