Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinjena šteta

Thaci: Kosovska vlada plaća obnovu porušenih srpskih spomenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovski premijer Hashim Thaci odlučio je da svu štetu koja je od nedjelje prouzročena na desecima pravoslavnih groblja rušenjem spomenika i oskvrnućem obiteljskih grobnica na Kosovu plati kosovska vlada iz proračuna, izvijestio je beogradski B92 pozivajući se na prištinske medije.

Ne navode se detalji o svoti koju će vlada Kosova izdvojiti iz proračuna niti kad će početi popravak porušenih spomenika, a mediji podsjećaju na Thacijevu izjavu da je 'razočaran zbog nasilja nad srpskim grobljima i spomenicima na Kosovu'.

Rušenje srpskih spomenika i oskvrnuća pravoslavnih groblja na teritoriju Kosova počelo je nakon što je uklonjen sporni spomenik pripadnicima paravojne postrojbe Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca (OVPBM) u središtu Preševa. Oštećeni su, polomljeni ili uništeni eksplozivom spomenici i obiteljske grobnice u desecima sela na Kosovu, u Kosovskoj Vitini bagerom je srušen spomenik žrtvama NOB-a iz 2. svjetskog rata, ispisivani grafiti na crkvi u Uroševcu, a policija je spriječila napad na ženski manastir u Đakovici.

Pročitajte i ovo Ramush Haradinaj (Foto: AFP) Premijr osumnjičen za ratne zločine Napetosti u Prištini: Raspuštena Skupština Kosova, izvanredni izbori početkom listopada Slika nije dostupna Nikako do dogovora Srbija i Kosovo nisu uspjeli u pregovorima o normalizaciji odnosa: "Dijalog se ne može voditi ultimatumima"

>> Albanci ruše srpske spomenike na Kosovu

Kosovska policija je suspendirala šefa policijske postaje u Kosovskoj Vitini i njegovu četvoricu suradnika jer nisu spriječili rušenje spomenika iako su nazočili incidentu, a policijske snage su pojačale sigurnosne mjere oko srpskih vjerskih i kulturnih objekata.

Vlada u Beogradu je rušenje spomenika nazvala 'anticivilizacijskim činom', osude su slijedile iz ureda kosovske predsjednice i premijera, a oskvrnuća spomenika i obiteljskih grobnica na Kosovu osudile su zajedničkim priopćenjem svojih veleposlanstava u Beogradu zemlje velike petorke - SAD, Velika Britanija, Italija, Njemačka i Francuska. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene