Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Težak udarac McCainu, Powell podržao Obamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Colin Powell, američki državni tajnik u prvom mandatu predsjednika George W. Busha, u nedjelju je podržao demokratskog predsjedničkog kandidata Baracka Obamu i istodobno oštro kritizirao vlastitu Republikansku stranku zbog negativne kampanje koju vodi njezin kandidat John McCain.

'Obama vodi kampanju koja uključuje i doseže sve u Americi. On ima i stila i sadržaja. On ispunjava standarde da bude uspješan predsjednik. Mislim da je on transformacijska figura, da je nova generacija koja dolazi na američku i svjetsku scenu i zato ću glasovati za njega', rekao je Powell gostujući u nedjeljnoj emisiji TV mreže NBC 'Meet the Press'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Natjecanje u dominaciji' Muškarcima koji su glasali za McCaina pao testosteron Slika nije dostupna Potreban njegov pristanak Slučaj Maddie: Osuđivani pedofil će na DNK analizu?

'Obama je pokazao postojanost. Pokazao je intelektualnu energičnost. On definitivno ima načine djelovanja koji će nam činiti dobro', dodao je Powell.

Powell, državni tajnik u prvoj administraciji predsjednika Georgea W. Busha 2001-05. i zapovjednik Združenog stožera Oružanih snaga Sjedinjenih Država u vrijeme predsjednika Billa Clintona, jedan je od najodlikovanijih američkih generala modernog vremena, republikanac cijenjen u obje stranke i uvijek s visokom stopom odobravanja u javnosti.

Njegova potpora za Obamu veliki je udarac McCainovoj kampanji, ocijenili su analitičari američkih TV mreža.

Powell, koji je mnogo godina smatran najvjerojatnijim kandidatom da postane prvi predsjednik SAD-a afroameričkog podrijetla, naglasio je u emisiji "Meet the Press" da ne podržava Obamu zbog rase. Kazao je kako je mjesecima gledao senatore Obamu i McCaina, misleći kako bi obojica bili dobri predsjednici.
Međutim, fokusiranje McCainove kampanje u posljednjih nekoliko tjedana na irelevantne osobne napade umjesto na ozbiljan pristup izazovima bez presedana za SAD te njegov izbor guvernerke Aljaske Sarah Palin za potpredsjedničkog partnera, pobudili su kod njega sumnju u McCainove prosudbe, rekao je.

'Ne vjerujem da je Palin spremna biti predsjednicom SAD-a', rekao je Powell, ističući kako je s druge strane Obamin potpredsjednički kandidat, senator Joe Biden, 'spreman biti predsjednikom od prvoga dana'.

Powell je istaknuo da je 'uznemiren' republikanskim osobnim napadima na Obamu, posebno lažnim zastrašivanjem da je on musliman i da je blizak teroristima zbog poznanstva s američkim radikalom iz 1960-ih Williamom Ayersom.

Ističući da je Obama kršćanin cijeloga života, Powell je osudio republikansku taktiku kao uvredljivu i za Obamu i za muslimane, među kojima su milijuni građana SAD-a.

Powell je kazao kako je na njegovu odluku da podrži kandidata suparničke stranke najviše utjecala ocjena kako je Obama bolja opcija da popravi narušene američke odnose sa saveznicima u inozemstvu.

'Ovo je vrijeme za otvaranje', rekao je Powell, dodajući kako novi predsjednik treba 'pokazati svijetu da je nova administracija sprema za to'. Posebno je pozdravio Obaminu spremnost da 'razgovara s ljudima s kojima nismo razgovarali', aludirajući na Obaminu kontroverznu najavu da je spreman bez preduvjeta pregovarati s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, i sličnim državnicima neprijateljskog stava prema SAD-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene