Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Težak poraz čeških liberala na izborima za senat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijaldemokratska oporba uvjerljivo je pobijedila na izborima za senat, porazivši liberalnu stranku premijera Mireka Topolaneka.

Socijaldemokrati su osvojili 23 od 27 mjesta, liberali ODS-a dobili su tri, a komunisti jedno mjesto.

Pročitajte i ovo Policija u Pragu Praška pucnjava Nakon pokolja Češka postrožila zakone o oružju Emmanuel Macron Ima jasan stav Macron žestoko kritizirao zapadne saveznike: "Nemojte biti kukavice, povijest će vas pamtiti"

Tjedan dana nakon neuspjeha na regionalnim izborima, novi izborni poraz jako je oslabio vladajuću stranku i koaliciju desnog centra, dok se zemlja priprema da početkom siječnja preuzme predsjedništvo Europskom unijom.

Euroskeptični liberali, koji kontroliraju 41 od 80 mjesta u Senatu od 2006., više nisu u većini, ali zadržavaju kontrolu gornjeg doma zahvaljujući koalicijskim partnerima.

Oni više ne mogu u Senatu blokirati prihvaćanje Lisabonskog sporazuma, koji treba biti predložen dvama domovima parlamenta kada ustavni sud donese svoje stav, što se očekuje 10. studenoga.

Njihovo slabljenje moglo bi dovesti do kašnjenja procesa ratifikacije bilateralnog sporazuma Praga i Washingtona o postavljanju proturaketnog radara u Češkoj.

Čim su službeni rezultati objavljeni, šef socijaldemokrata Jiri Paroubek je pozvao na prijevremene izbore.

'Rezultat izbora će omogućiti raspuštanje vlade i održavanje prijevremenih izbora sljedeće godine', rekao je.

Ovog su tjedna socijaldemokrati uložili prijedlog o izglasavanju povjerenja, ali nisu uspjeli postići potreban broj glasova kako bi vlada pala.

Predsjednik Senata Sobotka ocijenio je da su premijer i šefovi ODS odgovorni za taj poraz, dok je nekoliko članova njegove stranke počelo tražiti njegovu ostavku nakon izbornog poraza prošlog tjedna na regionalnim izborima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene