Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova mjera Europske unije

Teške optužbe zbog zabrane prodaje ruske nafte Srbiji: "Vučić je sve uspio povezati čak i s Jasenovcem"

Aktualno Galerija Danijel Vrbota Danijel Vrbota Foto: DNEVNIK.hr Samit u Pragu - 1 Samit u Pragu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Samit u Pragu - 2 Samit u Pragu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Samit u Pragu - 3 Samit u Pragu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Samit u Pragu - 4 Galerija 1/5 >>
U Pragu se održava prvi sastanak predstavnika država Europske političke zajednice. Ondje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio Hrvatsku da je kriva jer Srbija zbog novog paketa sankcija neće moći kupovati rusku naftu.

Čelnici država predstavnika Europske političke zajednice stigli su u Prag. Jedan od glavnih ciljeva okupljanja je pokazati solidarnost po pitanju rata u Ukrajini, zbog čega Rusija i Bjelorusija nisu bile pozvane.

Cilj je pokazati da će svi koji im pomažu, bilo vojno ili ekonomski, biti kažnjeni, a među njima je i Srbija. Naime, Europska unija donijela je osmi paket sankcija u sklopu kojeg će zabraniti prodaju ruske nafte državama. Srpska javnost zbog toga je bijesna, a srpski predsjednika Aleksandar Vučić za novu mjeru je optužio Hrvatsku.

"Mi ćemo morati da se snađemo na drugi način, da platimo višu cijenu. Tu nema velike filozofije. Što se tiče uvođenja sankcija, ponovit ću još jednom: Niste vi ti, iz Hrvatske, koji ćete da vodite politiku Republike Srbije", rekao je Vučić.

Pročitajte i ovo Katarina Peica - 1 Samopregled joj spasio život Na božićno jutro doživjela je šok života: "Napipala sam kvržicu veličine zrna graška. Mislila sam da sam premlada za takvu dijagnozu"

Pročitajte i ovo Hrvatska policija na Frontexovoj obuci PRIPREME ZA VANJSKU GRANICU EU-A Ekipa s Policijske akademije vodi obuku za nadzor granice u Portugalu: Akcija u pomorskoj bazi

Hrvatsku je u televizijskom gostovanju napala i srpska premijerka Ana Brnabić. Kaže da je Hrvatska inicijator zabrane, a Europa licemjerna jer će rusku naftu i dalje moći kupovati članice poput Bugarske i Mađarske.

"Ovo je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji. Hrvatska se otvoreno pokazala kao neprijateljska zemlja Srbiji", rekla je.

Vučić sve povezao s Jasenovcem

Reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota komentirao je izjave predsjednika Srbije.

"Vučić je sve uspio povezati čak i s Jasenovcem. Naime, u tim izjavama medijima on se zapitao dokle će Europa stići ako ćemo se međusobno saplitati noge zbog bilateralnih pitanja, odnosno zato što on želi posjetiti Jasenovac", rekao je Vrbota.

"Zaobišao je tako sve probleme koje Srbija ima s Bruxellesom zbog neusklađenosti svoje vanjske politike, odnosno zato što nije uvela sankcije Rusiji", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nisu opasni, ali... Okupirali su naše domove, hodaju po zidovima, namještaju: Građani su očajni, stručnjakinja objašnjava što nikako ne smijete raditi

Također je rekao da su ruska agresija na Ukrajinu i energetska kriza bile među glavnim temama razgovara u Pragu.

"Moglo se čuti da je potrebno temeljito obnoviti europsku energetsku mrežu i bolje se međusobno povezati kako bi se energija iz bilo kojeg dijela svijeta mogla uvoziti u bilo koji dio Europe", rekao je.

"Prvi je ovo sastanak u ovom formatu: 27 članica Europske unije i još 17 zemalja izvan tog kruga. Članice Unije u petak će nastaviti ovaj skup u klasičnom formatu Europskog vijeća. Naravno, i tu su teme praktički iste: ruska agresija, energetska i ekonomska kriza", dodao je.

Pročitajte i ovo Plinovod Sve više sumnji "Ovo je teška sabotaža": Otkriveni novi detalji o curenju iz plinovoda Sjeverni tok, oglasio se i Kremlj

Vrbota je na kraju javljanja rekao da je hrvatski premijer Andrej Plenković svoj boravak iskoristio za nekoliko sastanaka. Sastao se kratko s ukrajinskim premijerom, dogovorio bilateralne susrete s premijerima Sjeverne Makedonije, Mađarske i njemačkim kancelarom", rekao je Vrbota.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene