Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mladići koji su izveli terorističke napade u Njemačkoj primali su upute putem interneta od pripadnika tzv. Islamske države.


Napadači koji su u srpnju izveli terorističke napade u Njemačkoj uoči tih napada su preko interneta primali upute pripadnika tzv. Islamske države smještenih, između ostalog, i u Saudijskoj Arabiji, javljaju njemački mediji u subotu pozivajući se na izvore u Saveznom uredu za borbu protiv kriminaliteta.

Vezani članci COVID putovnica, ilustracija Njemačka s popisa rizičnih područja uklonila 19 županija, osim dvije sjeverne: ''Ovaj korak je moguć jer u Europi ubuduće vrijede zajednička pravila'' Slika nije dostupna 'Znamo da IS želi izvesti napad, ne znamo gdje, ali znamo koga žele regrutirati'

Oba napadača, 17-godišnji izbjeglica iz Afganistana koji je 18. srpnja u lokalnom vlaku u Bavarskoj nožem i sjekirom teško ozlijedio nekoliko putnika te je kasnije ubijen u sukobu s policijom kao i 27-godišnji sirijski izbjeglica koji se raznio bombom ispred koncerta također u Bavarskoj, primali su do kratko uoči napada preko internetske komunikacije tzv. chat upute od osoba s Bliskog Istoka, prije svega Saudijske Arabije.

Napadaču iz vlaka nepoznata osoba, za koju se pretpostavlja da pripada tzv. Islamskoj državi, preporučila je da počini napad automobilom tj. da se zaleti u masu ljudi na što je mladi izbjeglica odgovorio kako ne zna upravljati automobilom te se odlučio za napad nožem i sjekirom na putnike u jednom vlaku.

27-godišnji Sirijac koji se tjedan dana kasnije na ulazu u jedan open-air koncert u Ansbachu raznio i pritom ozlijedio 15 osoba također je primao upute preko web-chata.

Prema toj komunikaciji, kako javlja Spiegel Online, napadač je eksplozivnu napravu trebao ostaviti u publici na koncertu, a on sam, u propagandne svrhe IS-a, snimati taj napad. Prema tim saznanjima, o kojima se BKA, pozivajući se na istragu koja je u tijeku, ne želi očitovati, bomba u rancu sirijskog napadača je eksplodirala slučajno.

Sirijac, koji je prošle godine kao izbjeglica stigao u Njemačku, očito je planirao nove napade jer su u njegovom stanu pronađeni dijelovi nove eksplozivne naprave.

Sudijska Arabija nudi pomoć

Saudijska Arabija je njemačkim organima ponudila pomoć pri otkrivanju osoba koje su iz ove zemlje komunicirale s napadačima u Njemačkoj.

"Mi ćemo učiniti sve kako bismo rasvijetlili pozadinu ovog slučaja", poručila je Saudijska vlada njemačkim vlastima a kako prenosi Spiegel.

Činjenica da su oba napadača kao izbjeglice došli u Njemačku ta da su obojica već prije bili registrirana u jednoj od zemalja Europske unije, u Mađarskoj i Bugarskoj, pa prema tome uopće nisu smjeli boraviti u Njemačkoj, dodatno je zaoštrila raspravu oko izbjeglica.

Prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja javnog servisa ARD, popularnost kancelarke Angele Merkel u naglom je padu upravo zbog otvorene politike prema izbjeglicama na kojoj demokršćanska političarka i dalje ustraje.