Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potaknula na rasprave

Najavila svoju smrt! Oprostila se riječima: 'Zbogom svijete. Širite dobru energiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protekle subote Brittany Maynard (29) odlučila je dostojanstveno napustiti ovaj svijet. Njezino tijelo više nije moglo trpjeti bol te je popila pilulu koju je dobila za trenutak kada odluči da je bol neizdrživa.

Djevojka iz Kalifornije postala je zaštitno lice pokreta 'dostojanstvena smrt' kada se preselila u američku saveznu državu oregon i najavila da će sama odlučiti kada će prekinuti svoj život.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nevjerojatan nemar Otac umro od tumora na mozgu nakon velike pogreške liječnika: Tvrdili su da je riječ o računalnoj pogrešci Prevencija suicida Svjetski dan prevencije samoubojstava Poražavajuće brojke: "Svako drugo dijete se osjeća toliko loše, da osjeća da je suicid jedino rješenje"

Maynard je dijagnosticiran rak mozga u terminalnoj fazi, a liječnici su joj na proljeće rekli da joj je preostalo najviše šest mjeseci života. Ona je u subotu, nekoliko dana prije svog 30. rođendana, rekla svoje posljednje zbogom; suprugu, obitelji i prijateljima te zaspala u miru.

Donijela odluku: 'Proslavit ću suprugov rođendan, a onda umrijeti dostojanstveno'

'Zbogom svim mojim dragim prijateljima i obitelji koju volim. Danas je dan koji sam odabrala da ću otići s dostojanstvom, suočena sa bolešću', napisla je u posljednjoj poruci na svojem Facebook profilu Maynard, a prenosi New York Daily News.

Prije smrti, ostvarila je sve želje koje je postavila nakon teške dijagnoze. Posljednja na toj listi bio je posjet Grand Canyonu u listopadu. Samo dan nakon tog posjeta imala je najgore bolove dotad.

Kraj je dočekala u krugu najmilijih i poručila da se nada kako će njezina smrt ostaviti traga i pomoći svim Amerikancima da imaju pravo na isti izbor kao i ona.

Njezina javna objava da planira sebi oduzeti život izazvala je u SAD-u i diljem svijeta raspravu o asistiranom suicidu i Maynard pretvorila u svojevrsnu 'slavnu' osobu. Video iz listopada kojim objašnjava svoju namjeru pogledalo je više od 9,5 milijuna ljudi.

'Umrla je subotu, kao što je i planirala, mirno, u naručju njezinih voljenih', objavila je udruga 'Compassion and Choices'.

'Zbogom svijete. Širite dobru energiju. Plaćate njome unaprijed', njezine su posljednje riječi na Facebooku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene