Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Talijanski tisak: Objava marke samo je odgođena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaustavljanje izdavanja poštanske marke Talijanskih pošta, na kojoj je slika bivše Guvernerove palače u Rijeci i natpis kako je riječ o "bivšoj talijanskoj zemlji", pokrenulo je polemike na talijanskoj političkoj sceni, pišu u talijanski listovi, ističući kako je objava marke samo odgođena.

List Repubblica prenosi izjave političara desnog centra koji
ocjenjuju kako je Italija popustila pod ucjenom Hrvatske. Predstavnici Nacionalnog saveza, bivši ministar komunikacija Maurizio Gasparri i parlamentarac iz Trsta Roberto Menia, postavili su zastupničko pitanje "ovise li odluke talijanske vlade o hrvatskim pritiscima". 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAZVOJ NOVIH PLATFORMI Katastrofalna je godina iza novinskih izdavača: Ljudi sve manje kupuju novine, a tržište se okreće digitalnim izdanjima Fabris Peruško (Foto: Pixell) Oporba skeptična Izvanredna uprava Agrokora uskoro predlaže nove skupine vjerovnika

>> Talijanske pošte umalo izdale marku s Rijekom

Talijanske pošte (Poste Italiane) odgodile su u utorak na neodređeno vrijeme izdavanje marke posvećene gradu Rijeci (Fiume), najavljeno za 30. listopada, priopćeno je na dan kada je trebala biti stavljena u prodaju. Marka je trebala biti posvećena Rijeci (Fiume) kao "istočnoj zemlji koja je bila talijanska", kako glasi i naslov marke, vrijednosti 0,65 eura, koja je već tiskana. Njeno puštanje u prodaju zaustavljeno je na zahtjev talijanskog Ministarstva vanjskih poslova, stoji u priopćenju Talijanskih pošta.

Član Demokršćanske unije (UDC) i bivši ministar vlade desnog centra Carlo Giovanardi kaže kako "neoprezna suspenzija prodaje tri milijuna maraka može s jedne strane izazvati spekulaciju filatelista, a s druge strane stvoriti nerazumijevanje sa susjednom Hrvatskom, kojoj nitko ne negira suverenitet nad tim gradom. Emisija marke je jednostavno odgođena za polovicu prosinca".

"Odluku o odgađanju emisije marke donijele su Poste Italiane
(Talijanske pošte), na zahtjev Ministarstva za komunikacije (koje ima nadležnost nad poštom), a nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo da se još jednom ocijeni trenutak koji bi bio oportuniji za filatelijsku emisiju", stoji u priopćenju Talijanskih pošta.

Na marki se nalazi slika riječke bivše Guvernerove palače, odnosno sadašnjeg Pomorskog muzeja, i spomenuti potpis "Rijeka - istočna zemlja koja je bila talijanska" (Fiume - terra orientale gia' italiana).

List Giornale ocjenjuje kako je izdavanje marke samo odgođeno do poslije izbora u Hrvatskoj.

Odgoda izdavanja marke izazvala je prosvjede talijanskih optanata iz Istre, a Unija Istrana i Nacionalna udruga Venecija, Julijska krajina i Dalmacija (ANVGD) odluku su ocijenili "neprihvatljivom" ocjenjujući da "popustljivost talijanske vlade u ime dobrih odnosa s Hrvatskom i Slovenijom bezobzirno ponižava riječke, istarske i dalmatinske ezule pred cijelom nacionalnom zajednicom".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene