Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Bresci je prvi put u svijetu sudski utvrđeno da je dugotrajna uporaba bežičnog telefona odnosno mobitela uzrok tumora, odnosno karcinoma.


Prizivni sud u tome talijanskom gradu izmijenio je prvostupanjsku presudu i osudio INAIL (Nacionalni zavod za invalidnost i nesreće na radu) na plaćanje odštete 57- godišnjem Innocenteu Marcoliniju, koji je stekao 80-postotnu invalidnost nakon dviju operacija dobroćudnog pa zloćudnog tumora na ličnom živcu trigeminusu (preciznije: neurinoma, pa feokromocitoma na Gasserovoj gangliji). Marcolini je bio izložen užasnim bolovima, zbog čega je tretiran morfijem, piše Jutarnji list.

Vezani članci Serge Brammertz (Foto: UNTV) Brammertz zadovoljan odlukom: "Mladić se svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u suvremenoj povijesti" Majke Srebrenice prate izricanje presude Ratku Mladiću - 1 Reakcije na presudu Mladiću: "On je živ, a mojih nema. Plakala sam cijeli dan, sad mi je lakše"

Sud je prihvatio Marcolinijevu tvrdnju da je radi posla od 1991. do 2003. dnevno 5-6 sati imao na tom mjestu prislonjen mobitel odnosno bežični telefon. Prihvatio je, kao mjerodavnu, i studiju švedskog profesora Lennarda Hardella koji tvrdi da elektromagnetski valovi mobilnih telefona mogu izazvati neoplaziju. Odbio je pak kao zastarjelu studiju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2000 po kojoj je incidencija neoplazija veoma mala s obzirom na golem broj korisnika mobilne telefonije, a kao pristranu studiju Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) jer su je sufinancirali neki proizvođači mobitela.

Stoga je presudio da je duga uporaba mobilnih telefona jedan od uzroka raka na tom mjestu i priznao Marcoliniju prava koja proistječu iz invalidnosti uslijed nesreće na radu, piše Jutarnji.