Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presedan

Talijanski sud presudio da je mobitel izavao rak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bresci je prvi put u svijetu sudski utvrđeno da je dugotrajna uporaba bežičnog telefona odnosno mobitela uzrok tumora, odnosno karcinoma.

Prizivni sud u tome talijanskom gradu izmijenio je prvostupanjsku presudu i osudio INAIL (Nacionalni zavod za invalidnost i nesreće na radu) na plaćanje odštete 57- godišnjem Innocenteu Marcoliniju, koji je stekao 80-postotnu invalidnost nakon dviju operacija dobroćudnog pa zloćudnog tumora na ličnom živcu trigeminusu (preciznije: neurinoma, pa feokromocitoma na Gasserovoj gangliji). Marcolini je bio izložen užasnim bolovima, zbog čega je tretiran morfijem, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti"

Sud je prihvatio Marcolinijevu tvrdnju da je radi posla od 1991. do 2003. dnevno 5-6 sati imao na tom mjestu prislonjen mobitel odnosno bežični telefon. Prihvatio je, kao mjerodavnu, i studiju švedskog profesora Lennarda Hardella koji tvrdi da elektromagnetski valovi mobilnih telefona mogu izazvati neoplaziju. Odbio je pak kao zastarjelu studiju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2000 po kojoj je incidencija neoplazija veoma mala s obzirom na golem broj korisnika mobilne telefonije, a kao pristranu studiju Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) jer su je sufinancirali neki proizvođači mobitela.

Stoga je presudio da je duga uporaba mobilnih telefona jedan od uzroka raka na tom mjestu i priznao Marcoliniju prava koja proistječu iz invalidnosti uslijed nesreće na radu, piše Jutarnji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene