Talijanski parlament (Foto: AFP) - 1
Talijanski parlament (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp

Talijanski parlament izglasao je u utorak smanjenje broja zastupnika više od trećine, u sklopu ustavnih reformi koje je zagovarao protusistemski pokret Pet zvijezda (M5S) i koje bi mogle temeljito izmijeniti političku scenu.


Zakon, koji su poduprle gotovo sve stranke, predviđa smanjenje broja zastupnika u donjem domu sa sadašnjih 630 na 400, a u senatu s 315 na 200.

Vezani članci Koronavirus u Italiji Italija pooštrava mjere: Zatvaraju se trgovi, ograničava rad kafićima, restoranima, teretanama i kladionicama Koronavirus u Italiji Gotovo 12.000 novozaraženih koronavirusom u Italiji u nedjelju: Najavljuju nove mjere, no "lockdown" odbacuju

M5S kaže da će se tim smanjenjem, koje bi trebalo stupiti na snagu na idućim izborima 2023., uštedjeti stotine milijuna eura i parlament učiniti učinkovitijim. "Ovo je velika pobjeda za talijanski narod i građane", rekao je čelnik M5S-a i ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio nakon glasovanja.

Zastupnici te stranke nosili su transparente na kojima je pisalo "Milijarda eura građanima" i "Manje zastupnika, više medicinskih sestara".

Ipak, reforma će možda morati proći test na referendumu, a protivnici tvrde da će oslabiti demokraciju tako što će lobisti lakše utjecati na manji broj zastupnika. Ustavna promjena prošla je dva kruga glasovanja. Donji dom konačno ju je usvojio s 553 glasa za, 14 protiv i dva suzdržana.

U velikom političkom obratu, reformu je podržala Demokratska stranka lijevoga centra (PD) nakon što je postigla dogovor o koaliciji s M5S-om, no zauzvrat traži izmjene izbornog zakona. (Hina)