Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pomoć' austrijskih banaka

Talijanska mafija 'oprala' 2 milijarde eura u Austriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banke u Austriji su od 2005. do 2007. pomogle u pranju oko 2 milijarde eura talijanske mafije, izvijestio je u nedjelju tjednik Austria weekly profil, pozivajući se na podatke talijanskog tužiteljstva.

Prema dokumentima do kojih je došao tjednik, novac je opran preko 14 računa u Raiffeisen Zentralbank i u Bank Austria, koja pripada talijanskom UniCredit Groupu, te austrijskoj ispostavi banke Anglo Irish Bank. Transferi su izvedeni preko talijanskih operatera Fastweb i Telecom Italia Sparkle (TIS), precizira tjednik. Operateri su austrijske račune koristili za prijenos novca nizu drugih kompanija, nakon što bi uzimale i sebi dio. Prema tom izvoru bečko tužiteljstvo je pokrenulo istragu. Banke su odbile komentirati informaciju, ali su navele da surađuju s vlastima. Prema pisanju tjednika, tri banke su prije objave informacije, informirale vlasti o kretanjima transakcija njihovih talijanskih klijenata.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nova objava Milanović se oglasio videoporukom, istaknuo dva problema: "Tome se mora stati na kraj" Vozilo talijanske policije Velika racija Talijanska policija uhitila 55 mafijaša: Pogledajte na što su iskoristili ilegalno zarađen novac

Tužiteljstvo u Beču je u jesen 2007. godine, odgovarajući na zahtjev kolega u Rimu, naredilo otvaranje bankovnih računa, ali njihovi vlasnici već su do tada znali što će se dogoditi. U veljači je tužiteljstvo Rima tražilo uhićenje 56 osoba, među kojima i Silvija Scaglie, utemeljitelja Fastweba, nakon velike afere pranja novca i fiskalnih prijevara. Fastweb i TIS, filijala Telecom Italia osumnjičene su da su fakturirale fiktivne telefonske i internet usluge u iznosu od 1,8 milijarde eura, što odgovora fiskalnoj utaji od 365 milijuna eura. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene