Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U času kada Silvio Berlusconi priprema Talijanima drastične mjere štednje zbog ekonomske krize u državi, građanski pokret želi da se preispitaju porezne povlastice Katoličke crkve, koje su tabu tema za glavninu političke klase i za Vatikan.


Na prijedlog talijanske radikalne stranke taj je pokret na Facebooku prikupio više od 130.000 potpisa. Traži da se preispitaju porezne povlastice Crkve i Vatikana, u času kada sve društvene skupine prosvjeduju protiv stezanja remena koje ih očekuje.

Radikali, naime, traže da se velika Crkvena imovina ubuduće više ne izuzima od mjesnih poreza na nekretnine. Tjednik L'Espresso lijeve orijentacije objavio je u zadnjem broju napis 'Sveta utaja'u kojemu žestoko kritizira Crkvu za njezine porezne privilegije, tvrdeći da 'zakon nije isti za sve'.

Po pisanju L'Espressa, moćna talijanska biskupska konferencija čini pritisak na sve talijanske vlade, i ljevičarske i desničarske, da odbiju bilo kakvu promjenu sustava oporezivanja Crkve. Angelino Alfano, tajnik vladajuće stranke Naroda slobode stao je u obranu Crkve: 'Penalizirati Crkvu znači činiti zlo onima koji su najnezaštićeniji', a za koje se ona skrbi, rekao je.

Vezani članci Michel Aupetit, pariški nadbiskup Pariški nadbiskup podnio ostavku papi Franji: Poslao je e-mail tajnici umjesto ljubavnici Odbačene jedrilice na obali Kalabrije - 1 VIDEO Talijanska obala puna nasukanih luksuznih brodova kojima se prevoze migranti

Po ocjeni vatikanista Brune Bartolonija, premda 'Crkveni redovi ističu kako im izuzeće od poreza omogućuje da čine djela milosrđa', jednog dana će se 'cijeli sustav ipak morati promijeniti kako bi Crkva bila solidarnija s poreznim obveznicima'. (HIna)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju