Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpad putuje u inozemstvo

Talijani namjeravaju graditi odlagališta smeća u Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon velike krize sa smećem u Napulju, Italija je odlučila ulagati u nove tehnologije zbrinjavanja otpada, a jedan od koraka u tom smjeru predstavlja i u petak najavljena gradnja odlagališta u Rusiji.

Koncern Catanzaro, specijaliziran za ekološke tehnologije, uspješno gradi ekološka odlagališta i izvozi ih u istočnu Europu.

Pročitajte i ovo Smeće u srcu Splita - 2 miškolovke na balkonima Je li ovo moguće? Ispred kuća u centru grada imaju mali Karepovac: "Smrdi, ima štakora, ljudi ne mogu otvoriti prozor..." Rezultati istrage o odronu - 2 Ljutiti građani Misterij odrona na Jakuševcu: "To je zlostavljanje, da pitam bilo koga u gradu tko bi se s nama mijenjao za tih 6000 kuna...''

Catanzaro, čije je sjedište u Agrigentu na Siciliji, izrazio je namjeru da uz pomoć vlastitih tehnika hidroizolacije, tvari za prekrivanje odlagališta i ciljanog pretvaranja otpada u plin sudjeluje u natječajima za izgradnju novih odlagališta u području Volge u Rusiji.

Riječ je o poslovima u vrijednosti više milijuna eura, izjavio je ministar okoliša regije Volga Aleksander Krjučov.

Sicilijanci će se na natječaju suprotstaviti najvećim europskim koncernima specijaliziranima za zbrinjavanje otpada.

Catanzaro, koji je u posljednjih nekoliko godina uložio više od 30 milijuna eura, nada se da će sudjelovati u daljnjim poslovima u istočnoj Europi. Zanimanje za njihove projekte pokazale su Ukrajina i Rumunjska.

Kao primjer realizacije vlastite vizije, koncern navodi ekološko odlagališta u Siculiani kod Agrigenta, otvoreno u listopadu. Ondje se zbrinjava neotrovni otpad, uz pomoć kojega se proizvodi struja za potrebe 3.300 obitelji bez štetnih emisija i uz tržišno konkurentne uvjete.

Plin što se proizvodi na odlagalištu omogućuje proizvodnju 8,1 milijuna Kwh struje, što predstavlja uštedu 1,8 milijuna tona nafte.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene