Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talibani su preuzeli odgovornost za niz samoubilačkih napada koji su se u subotu dogodili u Kandaharu, jednome od njihovih uporišta na jugu Afganistana, pri čemu je, prema zadnjim podacima, poginulo 35 osoba, a 57 ih je ranjeno.


Jusuf Ahmadi, talibanski glasnogovornik službeno je izvijestio kako talibani preuzimaju odgovornost za niz napada koji su počeli u subotu oko 20.00 po mjesnom vremenu. Prva eksplozija odjeknula je u blizini središnjeg kandaharskog zatvora, a od subote navečer bilo ih je sedam u različitim dijelovima grada, mnoge u blizini vladinih zgrada. 'U eksplozijama je, prema zadnjim informacijama, smrtno stradalo 35 osoba, među kojima je 13 policajaca i 22 civila', a 57 osoba je ranjeno, kazao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Zemarai Bashery.

Vezani članci Mimohod talibana u Kandaharu, ilustracija Vođa talibana traži od nove vlade da primijeni šerijatski zakon, nove žrtve na prosvjedu protiv režima Afganistantska policija, ilustracija Svjedoci imaju dokaze: Talibani ubili policajku u osmom mjesecu trudnoće ispred muža i djece

Raniji su podaci govorili o 31 ubijenoj i 53 ranjene osobe. Glasnogovornik je istaknuo kako vjeruje da su napadi odgovor na nedavnu najavu zapovjednika međunarodnih vojnih snaga u Afganistanu, generala Stanleya McChrystala, o vojnoj ofenzivi na Kandahar tijekom ljeta. Kandaharski guverner Turyakai Wesa izvijestio je da je zbog napada od afganistanskih vlasti zatražio vojno pojačanje i koordinirano djelovanje s NATO-ovim snagama. (Hina)