Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZAZVAO GNJEV JAVNOSTI

Bivši svećenik osuđen na čak 114 godina zatvora zbog niza teških kaznenih djela

Wirapol Sukphol (Foto: AFP)
Wirapol Sukphol (Foto: AFP) Foto: Afp
Nekadašnji tajlandski budistički redovnik Wirapol Sukphol, čiji je rastrošni način života izazvao gnjev javnosti, u četvrtak je osuđen na 114 godina zatvora zbog pranja novca, pronevjere i računalnog kriminala.

Sukphol se vratio na Tajland u srpnju 2017. pošto su ga toj zemlji izručile Sjedinjene Države, u koje je ranije pobjegao.

Pročitajte i ovo Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..." Crvena panda unosan posao ZOO na aerodromu: U prtljazi nosili crvene pande, majmune, zmije, ptice...

Wirapol je izbačen iz redovničkog reda 2013. kada je na YouTubeu objavljena videosnimka budističkih redovnika obrijanih glava u tradicionalnim narančastim haljama kako sjede u kožnatim sjedalima luksuznog aviona i dodaju si skupocjene predmete. U prvom je planu Wirapol.

Naknadna istraga tajlandskog odjela za specijalne istrage (DSI) otkrila je način života redovnika potpuno suprotan od očekivanog. Na deset različitih bankovnih računa pronađeno je najmanje 200 milijuna tajlandskih bata (oko 38 milijuna kuna), a policija je prikupila i dokaze o kupnji 22 Mercedesa.

Wirapol je izgradio vilu na jugu Kalifornije te veliku kičastu kuću u rodnom gradu Ubon Ratchathaniju te ondje dao napraviti golemu repliku kipa Bude izlivenu od, kako se sam hvalio, devet tona zlata.

Postoje dokazi o brojnim seksualnim vezama

Po podacima DSI-ja, postoje dokazi o njegovim seksualnim vezama s brojnim ženama, od kojih jedna tvrdi da joj je napravio dijete kada je imala samo 15 godina, što je tajlandska služba potkrijepila DNK testom.

Pošto je sve otkriveno Wirapol je pobjegao u Sjedinjene Države, a tajlandskim vlastima trebale su četiri godine da osiguraju njegovo izručenje. Wirapol je cijelo vrijeme negirao optužbe o prijevarama, pranju novca i silovanju.

Sud u Bangkoku proglasio ga je krivim zbog više kaznenih dijela i odredio mu zatvorsku kaznu od 114 godina. No Wirapol će odslužiti samo 20 godina, što je maksimalna kazna za nekoga tko je proglašen krivim po nekoliko točaka optužnice za isto kazneno djelo. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene